logo
logo

Zdjęcie: Ewa Sądej/ Nasz Dziennik

Tańsze owoce i warzywa

Poniedziałek, 19 grudnia 2016 (11:55)

W tym roku, w porównaniu do grudnia 2015 roku, potaniały owoce i warzywa. To efekt z jednej strony lepszych warunków wegetacji, dzięki czemu na rynek trafia więcej produktów, a z drugiej strony podaż jest wyższa, bo nadal nie ma eksportu do Rosji.

 

Na giełdzie rolnej w podwarszawskich Broniszach tania jest m.in. biała kapusta, która kosztuje 40-50 groszy, czyli połowę tego, co rolnicy otrzymywali przed rokiem. Jabłka, w zależności od odmiany, kosztują od 86 groszy do 2 zł za 1 kg. Przy czym najdroższe są odmiany Szara Reneta, Empire i Bosscop. Suszone jabłka kosztują zaś 9 zł za kilogram, a gruszki – od 8 do 10,80 zł.

Z kolei suszone śliwki z pestką kosztują 7 zł za kilogram, a owoce bez pestki 11-12 zł. Natomiast za śliwki z importu zapłacimy  od 11,70 do 14,60 zł za 1 kg. Ponadto o 40-50 proc. tańsze są krajowe warzywa korzeniowe, np. marchew sprzedawana jest w cenie od 50 do 60 groszy za kilogram (o połowę taniej), a cebula po 40-60 groszy za 1 kg (o 40 proc. taniej niż w grudniu 2015 roku).

Powodów do narzekań nie mają za to producenci pomidorów szklarniowych, bo niezła aura spowodowała, że nie musieli przerywać uprawy. A polskie pomidory malinowe kosztują w hurcie 17,5 zł za 1 kg (6 kg skrzynka kosztuje 105 zł).

Dość bogata jest oferta grzybów – grzyby na sznurkach kosztują około 28 zł za 100 g, natomiast podgrzybki są sprzedawane po 4,80 zł za 20 g (w paczkach po 10 sztuk). Ponadto jak zwykle o tej porze roku zwiększone jest zapotrzebowanie na olej lniany, który sprzedawany jest po 22 zł za litr (w butelkach po 250 ml) oraz na olej rzepakowy, tłoczony na zimno – po 18 zł za litr. Olej też jest nieco tańszy niż rok temu.

Krzysztof Losz

NaszDziennik.pl