logo
logo
Wtorek,
10 maja 2016
Smak na życie

Nowalijkowe bukiety i szparagi

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Nadszedł maj, wspaniały miesiąc maj, który zachwyca ciepłymi promieniami słońca i intensywnością barw i zapachów! Znowu pobudza się nasz smak, apetyt na życie! Na straganach i sklepowych półkach pysznią się chrupiące sałaty, lśniące rzodkiewki, przyprawiające o zawrót głowy różne odcienie zielonych szczypiorów, szpinaku, szczawiu, innych liści... i wszystko właściwie co zielone jadalne, pełne witamin, samym świeżym wyglądem niosące obietnicę witalności...

Wystarczy liść młodej sałaty, kilka rzodkiewek czy łyżka posiekanego szczypiorku, by wiosna w całej swej krasie zagościła w kuchni i na naszym stole. Nie trzeba wiele czasu i nie ma w tym żadnej trudności, aby komponować pyszne, nowalijkowe bukiety do każdego posiłku. Oto kilka podpowiedzi!

1. DELIKATNA SAŁATA Z BIAŁYM SEREM

    SKŁADNIKI: 2 główki sałaty karbowanej; pęczek rzodkiewek; kilka gałązek szczypiorku; 15 dkg chudego, białego sera(twarogu); 4 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu, albo pół na pół; 2 łyżki soku z cytryny; odrobina natki pietruszki; sól, biały pieprz do smaku. WYKONANIE:  sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w plasterki, jedną dekoracyjnie naciąć. Szczypiorek opłukać, kilka gałązek odłożyć, resztę posiekać. Twaróg rozdrobnić. Śmietanę lub jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, dodać natkę, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Sałatę, rzodkiewki, szczypiorek włożyć do salaterki, posypać twarogiem, polać sosem, delikatnie wymieszać. Udekorować odłożonym szczypiorkiem i rzodkiewką, wkładając ogonki szczypioru w nacięcia rzodkiewki.

2. SAŁATKA Z ROKPOLEM

     SKŁADNIKI: główka sałaty; 20 dkg sera rokpol; pęczek rzodkiewek; 2 pomidory; 1/2 pęczka szczypiorku; jajko na twardo. SOS: 3 łyżki oleju; 2 łyżki soku z cytryny; łyżeczka musztardy; łyżka majonezu; łyżeczka ziół prowansalskich; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: opłukaną i wysuszoną sałatę porwać na kawałki. Rzodkiewki i jajko pokroić na ćwiartki, pomidory w ósemki a rokpol w kostkę. Szczypiorek posiekać. Składniki sosu wymieszać, dodać zioła prowansalskie, na koniec cały czas mieszając stopniowo wlewać olej. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, delikatnie wymieszać. Do sałatki można podać grzanki. Pokrojoną w kostkę bułkę lub chleb zrumień na maśle. Gdy grzanki przestygną dodaj je do sałatki. Pycha!

3. SAŁATKA ORZEŹWIONA  GREJPFRUTEM

    SKŁADNIKI: główka sałaty; 2 pomidory; 1/2 pęczka rzodkiewek; 1/2 grejpfruta; mała marchewka; łyżka kiełków sojowych; pęczek bazylii; 4 łyżki oleju; łyżeczka ostrej musztardy; 2 łyżki oliwy; 2 łyżki octu winnego; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: sałatę porwać na kawałki. Grejpfrut podzielić na cząstki, obrać z białych błonek. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić w ósemki. Połowę bazyli posiekać, resztę porwać na drobniejsze kawałki. Musztardę wymieszać z olejem, dodać oliwę, ocet winny, kiełki sojowe i posiekaną bazylię, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać. Można do sosu dodać sok wyciśnięty z jednej cząstki grejpfruta. Należy wtedy sos przyprawić jeszcze szczyptą cukru.  

 4. RZODKIEWKOWA SAŁATKA Z KOPERKIEM

      SKŁADNIKI: 3 pęczki rzodkiewek; po jednym pęczku drobnego szczypiorku; koperku i natki; garstka rzeżuchy (niekoniecznie). SOS: po 2 łyżki jogurtu i majonezu light; 1 łyżeczka soku z cytryny; cukier, sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: rzodkiewki pokroić w plasterki. Posiekać zieleninę, rozdrobnić rzeżuchę. Wymieszać i polać sosem. Podawać z ciemnym pieczywem na kolację lub do drugiego dania.

        W maju nie możemy zapomnieć o szparagach.Są pyszne i niskokaloryczne. Są źródłem wielu substancji odżywczych a sezon na nie trwa bardzo krótko. Zaledwie sześć tygodni. Postarajmy się więc w pełni go wykorzystać.

5. SZPARAGI Z SZYNKĄ ( wszystkie podane propozycje dla 1 osoby)

     50 dkg ugotowanych szparagów zmieszać z 8 dkg gotowanej, pokrojonej szynki. Posypać pokruszoną, uprażoną kromką pumpernikla. Podawać z dipem przyrządzonym z łyżki niskokalorycznego majonezu, łyżeczki oleju i pieprzu cayenne.

6. SZPARAGI PO DUŃSKU

    30 dkg ugotowanych szparagów i 2 wędzone filety z pstrąga ułożyć na rzeżusze (lub posiekanym drobnym szczypiorku). Podawać z sosem z 1/2 kubka naturalnego jogurtu, 2 łyżeczek oleju, łyżeczki prażonych migdałów oraz soku z cytryny.

 7. TOST SEROWO-SZPARAGOWY

      Pokroić 30 dkg ugotowanych szparagów i ułożyć na dwóch pełnoziarnistych tostach. Doprawić pieprzem i natką pietruszki. Obłożyć 2 plastrami sera. Zapiekać aż ser zacznie się topić. Podawać z rzodkiewkami lub pomidorkami koktajlowymi.

8. ZAPIEKANE ZIELONE SZPARAGI

    Zielone szparagi można obrane, surowe przez kilka chwil zapiekać na odrobinie masła klarowanego na patelni. Są pyszne.!

 

                                                                                      SMACZNEGO!

 

P.S. Pamiętajmy o dokładnym myciu i oczyszczaniu wszystkich warzyw i nowalijek zanim przyrządzimy z nich sałatki! Nie bójmy się tworzyć własnych kompozycji. Do każdej sałatki, której podstawą jest sałata możemy dodawać różne inne zielone listki np. młodego szpinaku, mleczu, pokrzywy; młodziutkie listki buraczków itp.

                                                     

POZOSTAŁE WPISY
Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka