logo
logo

Podatki

Zdjęcie: / -

Chleb z 5-procentowym VAT

Środa, 14 sierpnia 2019 (03:21)

W przyszłym roku zmienią się stawki podatku VAT na szereg artykułów spożywczych i tych powszechnie używanych w gospodarstwach domowych.

Po miesiącach debaty parlament zakończył prace nad tzw. nową matrycą VAT. Przepisy wprowadzają wiele zmian w obowiązujących stawkach podatku VAT na często kupowane przez nas artykuły spożywcze. Część propozycji zawartych w projekcie przygotowanym przez Ministerstwo Finansów budziła na tyle duże kontrowersje, że Sejm czasowo wstrzymał nawet prace nad projektem.

Zmiany bardzo potrzebne

Ulepszanie rządowych propozycji trwało niemal do samego końca. Jeszcze w ubiegłym tygodniu posłowie po poprawce Senatu zdecydowali o zmianie stawek VAT na niektóre towary.

– Nowa matryca VAT – nowa siatka stawek była bardzo potrzebna. Ta dotychczasowa w wielu miejscach jest kompletnie nielogiczna, chaotyczna. I zawiera w sobie szereg absurdów – jak chociażby 23 proc., czyli najwyższą stawkę, na szereg produktów pierwszej potrzeby, a obniżoną na produkty, które można nazwać luksusowymi – mówi w rozmowie z „Naszym Dziennikiem” dr Marian Szołucha z Akademii Finansów i Biznesu Vistula.

Zwraca uwagę, że różne stawki obowiązują w odniesieniu do bardzo podobnych produktów. To z kolei budzi szereg nieporozumień dotyczących interpretacji przepisów na linii przedsiębiorca – urząd skarbowy, co często nie kończy się dla przedsiębiorcy najlepiej.

– Różne stawki stosowane są np. na kawę i kawę z mlekiem, wodę – źródlaną i mineralną. A w przypadku pieczywa w zależności od jego terminu przydatności do spożycia zastosowanie znajdują trzy różne stawki VAT. Tego typu komplikacji i niespójności jest dużo więcej – zaznacza nasz rozmówca.

Wyeliminować chaos

Nowa matryca VAT ma doprowadzić do wyeliminowania chaosu. A jednocześnie przewiduje obniżkę podatku VAT na szereg artykułów pierwszej potrzeby – w tym żywnościowych.

Pieczywo, które obecnie jest opodatkowane w zależności od terminu przydatności do spożycia stawkami 5 proc., 8 proc. lub 23 proc., będzie miało jednolite opodatkowanie – 5 proc. VAT na owoce tropikalne i cytrusowe zostanie obniżony z 8 proc. na 5 proc., podobnie jak na zupy, buliony, żywność homogenizowaną. Z 23 proc. na 8 proc. obniżony zostanie VAT np. na musztardę i niektóre przyprawy, m.in. pieprz. Spadnie także opodatkowanie z 8 proc. na 5 proc. szeregu artykułów higienicznych, jak podpaski, tampony, pieluchy. Taką samą 5-procentową stawką objęte zostaną pieluszki, foteliki samochodowe, a także żywność dla dzieci i niemowląt. Niższy będzie też VAT na książki i gazety sprzedawane w formie elektronicznej. Opodatkowanie e-booków spadnie z 23 proc. na 5 proc., e-prasy z 23 proc. na 8 proc.

Za luksus trzeba płacić

Będą jednak także podwyżki stawek VAT na niektóre towary. Z mogącą iść za tym podwyżką cen muszą się liczyć miłośnicy owoców morza. Z 5 proc. do 23 proc. wzrośnie VAT na m.in. ośmiornice, homary, krewetki, ostrygi, małże, kraby, a także kawior. Taką samą stawką zostaną objęte wytworzone z tych produktów w gastronomii dania. Z 8 proc. na 23 proc. wzrośnie VAT na drewno kominkowe oraz na lód wykorzystywany w celach chłodniczych. Wyższa stawka 8 proc., a nie 5 proc. będzie obowiązywać na drukowane czasopisma specjalistyczne, z wyjątkiem czasopism regionalnych i lokalnych.

Propozycje Ministerstwa Finansów dotyczące matrycy VAT budziły w toku prac parlamentarnych szereg kontrowersji, o czym regularnie informowaliśmy na łamach „Naszego Dziennika”. A największe – te dotyczące podniesienia z 5 proc. na 23 proc. VAT na napoje. – Na wprowadzeniu 23-procentowej stawki VAT straciliby polscy producenci i sadownicy – mówi nam Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Zaznacza, że produkcja napojów w naszym kraju oparta jest na koncentracie wyprodukowanym z polskich owoców. Z tej podwyżki w końcu rząd się wycofał. Dodatkowo już na etapie senackich prac nad ustawą zaproponowano przyjętą w ubiegłym tygodniu przez Sejm poprawkę, aby 5 proc., a nie 23 proc. wynosiła stawka VAT na mleka roślinne powstające na bazie soi, orzechów czy zbóż lub nasion. To bowiem nie tylko ekskluzywne dodatki do kawy w modnych kawiarniach, ale również produkt zastępujący mleko zwierzęce osobom cierpiącym na alergie i nietolerancje.

Zmiany stawek VAT w życie wejdą od kwietnia przyszłego roku. Z wyjątkiem obniżonych stawek na e-booki i e-prasę, które znajdą zastosowanie już od listopada br. Istotną zmianą będzie też wprowadzenie instytucji wiążącej informacji stawkowej (WIS). Otrzymanie – na wniosek przedsiębiorcy – WIS da pewność, że stosuje właściwą stawkę podatku.

Artur Kowalski

Nasz Dziennik