logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: Ewa Sądej/ Nasz Dziennik

Tort budyniowo-twarogowy

Wtorek, 9 maja 2023 (13:20)

Aktualizacja: Wtorek, 9 maja 2023 (13:59)

Torty na różne okazje.

Składniki na masę serowo–budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 30 dag twarogu tłustego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Masa żółtkowa:

  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 30 dag masła

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek rumu
  • 250 ml herbaty
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 25 dag dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • orzechy włoskie, dowolne owoce, listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nich budynie, a pozostałe zagotowujemy, wlewamy masę budyniową i gotujemy gęsty budyń. Po ostygnięciu miksujemy z twarogiem na jednolitą masę i wstawiamy do lodówki. Żółtka miksujemy na parze na puszysto. Po ostygnięciu miksujemy z masłem. Masę serowo-budyniową łączymy z masą żółtkową i dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao. Na spód tortownicy wykładamy warstwę biszkoptów, skrapiamy rumem wymieszanym z herbatą i wykładamy masę kakaową. Połowę pozostałych biszkoptów smarujemy dżemem i sklejamy pozostałymi biszkoptami. Biszkopty rozkładamy na kremie kakaowym. Ponownie skrapiamy herbatą z rumem. Ciastka przykrywamy jasnym kremem i wyrównujemy wierzch. Posypujemy orzechami, dekorujemy owocami i listkami mięty.

AB, KB, ND

Nasz Dziennik