Składniki na masę serowo–budyniową:
- 500 ml mleka
- 30 dag twarogu tłustego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Masa żółtkowa:
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- 30 dag masła
Dodatkowo:
- 2 łyżki kakao
- kieliszek rumu
- 250 ml herbaty
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 25 dag dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- orzechy włoskie, dowolne owoce, listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nich budynie, a pozostałe zagotowujemy, wlewamy masę budyniową i gotujemy gęsty budyń. Po ostygnięciu miksujemy z twarogiem na jednolitą masę i wstawiamy do lodówki. Żółtka miksujemy na parze na puszysto. Po ostygnięciu miksujemy z masłem. Masę serowo-budyniową łączymy z masą żółtkową i dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao. Na spód tortownicy wykładamy warstwę biszkoptów, skrapiamy rumem wymieszanym z herbatą i wykładamy masę kakaową. Połowę pozostałych biszkoptów smarujemy dżemem i sklejamy pozostałymi biszkoptami. Biszkopty rozkładamy na kremie kakaowym. Ponownie skrapiamy herbatą z rumem. Ciastka przykrywamy jasnym kremem i wyrównujemy wierzch. Posypujemy orzechami, dekorujemy owocami i listkami mięty.