Składniki:
- 50 dag fileta z indyka
- 50 dag surowego boczku
- 20 dag wątróbki drobiowej
- szklanka mleka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki bułki tartej
- 15 dag suszonej żurawiny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę moczymy w mleku przez 2 godziny i odcedzamy. Mięso i boczek przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, żeby zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 35 min. Po tym czasie mięso wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie obsmażamy wątróbkę, dodajemy posiekaną cebulę i całość podsmażamy. Mięso i wątróbkę mielimy
w maszynce, dodajemy bułkę tartą, jajka, gałkę muszkatołową. Masę przyprawiamy do smaku solą
i pieprzem, wsypujemy żurawinę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dużej keksówki, wyrównujemy wierzch
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pod spód wkładamy blaszkę z wodą. Pasztet pieczemy 70 min.