Składniki:
- 60 dag mięsa wieprzowego
- 4 pomidory
- mała główka kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 2,5 szklanki wody
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, posypać mąką, dodać troszkę soli i pieprzu, wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mięsa i gotować pod przykryciem. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną kapustę pekińską i chwilę gotować. Gulasz przyprawić do smaku solą i pieprzem.