logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: FOT. ADOBE STOCK/ Inne

Gulasz jarzynowy

Poniedziałek, 12 lutego 2024 (00:03)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego 
  • 4 pomidory 
  • mała główka kapusty pekińskiej 
  • 2 marchewki 
  • pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 2 cebule 
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 łyżki mąki orkiszowej 
  • 2,5 szklanki wody 
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, posypać mąką, dodać troszkę soli i pieprzu, wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mięsa i gotować pod przykryciem. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną kapustę pekińską i chwilę gotować. Gulasz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik