logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: FOT. ADOBE STOCK/ Inne

Z soczewicy z sosem jogurtowym

Poniedziałek, 4 marca 2024 (00:11)

Aktualizacja: Poniedziałek, 4 marca 2024 (08:05)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 40 dag żółtej soczewicy 
  • 3 łyżki mąki orkiszowej 
  • 2 cebule 
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • po łyżeczce soli, mielonego kminku, kurkumy, czubrycy, pieprzu ziołowego 
  • jajko 
  • olej do smażenia

Sos ziołowy:

  • 3 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry i mięty 
  • szczypta mielonego kopru włoskiego 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Dzień wcześniej soczewicę wypłukać, zalać ciepłą wodą, zostawić na noc. Następnego dnia przecedzić, zmielić
w maszynce do mięsa lub zmiksować blenderem.
Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Po ostygnięciu połączyć z soczewicą. Następnie wbić jajko, dodać mąkę, przyprawy. Całość wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kulki, delikatnie spłaszczać i smażyć
na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego do 150 st. C piekarnika na 30 min. Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Gotowe kotlety podawać
z sosem i ulubioną surówką.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik