Składniki:
- 2 skrzydła z indyka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- po 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 l wody
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, przepłukaną kaszę i zagotować. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pozostałe warzywa starte na tarce jarzynowej. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie dodać masło i przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsypać koperek. Mięso oddzielić od kości, pokroić i ponownie włożyć do zupy.