logo
logo

Gotujemy z siostrą TeresĄ

Zdjęcie: FOT. ADOBE STOCK/ Inne

Krupnik

Niedziela, 14 kwietnia 2024 (20:18)

Aktualizacja: Niedziela, 14 kwietnia 2024 (23:45)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 2 skrzydła z indyka 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • pietruszka 
  • kawałek selera 
  • cebula 
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • łyżka masła 
  • sól i pieprz do smaku 
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 2 l wody

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, przepłukaną kaszę i zagotować. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pozostałe warzywa starte na tarce jarzynowej. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie dodać masło i przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsypać koperek. Mięso oddzielić od kości, pokroić i ponownie włożyć do zupy.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik