Składniki:
- 1 kg moreli
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 żółtka
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
- szklanka rodzynek
- 15 dag masła
- 10 dag bułki tartej
Wykonanie:
Morele umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki, a w środek włożyć po 3-4 rodzynki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać sól, żółtka, obydwa rodzaje mąki i zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek o grubości 5 cm i pokroić na centymetrowe krążki. Na każdym położyć morelę i zlepić, tworząc kulki. W garnku zagotować wodę i porcjami wrzucać knedle. Gotować 5 min od wypłynięcia. Odcedzić
i przełożyć na półmisek. Polać roztopionym masłem
i posypać uprażoną bułką tartą.