logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Knedle z morelami

Poniedziałek, 5 sierpnia 2024 (10:05)

Aktualizacja: Poniedziałek, 5 sierpnia 2024 (10:09)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 1 kg moreli 
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 żółtka 
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej 
  • szklanka rodzynek 
  • 15 dag masła 
  • 10 dag bułki tartej

Wykonanie:

Morele umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki, a w środek włożyć po 3-4 rodzynki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać sól, żółtka, obydwa rodzaje mąki i zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek o grubości 5 cm i pokroić na centymetrowe krążki. Na każdym położyć morelę i zlepić, tworząc kulki. W garnku zagotować wodę i porcjami wrzucać knedle. Gotować 5 min od wypłynięcia. Odcedzić
i przełożyć na półmisek. Polać roztopionym masłem
i posypać uprażoną bułką tartą.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik