Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka suszonych grzybów
- 2 łyżki mieszanki włoszczyzny
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kaszy manny
- po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy, wędzonej papryki
- łyżeczka chili
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby dzień wcześniej namoczyć, ugotować, odcedzić
i pokroić w paski. Kaszę przełożyć do dużej miski. Cebulę
i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju, wrzucić grzyby i podsmażyć. Zawartość patelni po ostygnięciu połączyć z kaszą. Dodać włoszczyznę, kaszę mannę, surowe jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 30 min w temperaturze 170 st. C. Podawać na ciepło np. z sosem grzybowym i zestawem surówek.