logo
logo

Gotujemy siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Kotlety jaglane z grzybami

Wtorek, 13 sierpnia 2024 (10:58)

Aktualizacja: Wtorek, 13 sierpnia 2024 (11:07)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • szklanka suszonych grzybów 
  • 2 łyżki mieszanki włoszczyzny 
  • 4 ząbki czosnku 
  • cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy, wędzonej papryki 
  • łyżeczka chili 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Grzyby dzień wcześniej namoczyć, ugotować, odcedzić
i pokroić w paski. Kaszę przełożyć do dużej miski. Cebulę
i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju, wrzucić grzyby i podsmażyć. Zawartość patelni po ostygnięciu połączyć z kaszą. Dodać włoszczyznę, kaszę mannę, surowe jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 30 min w temperaturze 170 st. C. Podawać na ciepło np. z sosem grzybowym i zestawem surówek.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik