Składniki:
- 80 dag filetów z dorsza lub morszczuka
- pęczek włoszczyzny
- 4 ziemniaki
- cebula
- 3 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
- oliwa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę lub w plasterki w zależności od rodzaju warzyw. Zalać 2 l wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować 15 min. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z cebulą. Gotować kolejne 15 min. Filety rybne umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zupy. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika 10 min. Gotową zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.