logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Zupa rybna

Poniedziałek, 23 grudnia 2024 (14:14)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 80 dag filetów z dorsza lub morszczuka 
  • pęczek włoszczyzny 
  • 4 ziemniaki 
  • cebula 
  • 3 liście laurowe 
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 
  • oliwa 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę lub w plasterki w zależności od rodzaju warzyw. Zalać 2 l wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować 15 min. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy wraz z cebulą. Gotować kolejne 15 min. Filety rybne umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zupy. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika 10 min. Gotową zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik