logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Sałatka z rukoli i gruszki

Niedziela, 12 stycznia 2025 (19:31)

Aktualizacja: Niedziela, 12 stycznia 2025 (20:22)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 15 dag rukoli 
  • 2 gruszki 
  • 10 dag sera feta 
  • 20 dag winogron 
  • 10 dag orzechów włoskich

Sos:

  • 2 łyżki miodu 
  • łyżka musztardy 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Rukolę rozłożyć na półmisku. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Ser feta pokroić w kostkę. Orzechy pokruszyć. Na rukoli rozłożyć plasterki gruszki, kulki winogron, pokruszony ser feta oraz orzechy. Składniki sosu zmiksować i polać nim sałatkę.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik