GIS: Szkodliwe toksyny w jednej partii mąki żytniej razowej
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000 wyprodukowanej przez firmę Radix-Bis. Toksyna wytwarzana jest przez grzyby Aspergillus i Penicillium i ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
Wyjaśniono, że ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby Aspergillus i Penicillium i ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Chodzi o mąkę żytnią razową typ 2000, o masie netto 900 g o numerze partii: 11.12.2024 z datą minimalnej trwałości 11.12.2024. Jej producentem jest Radix-Bis.
GIS podał, że producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu.
Zapewniono, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z Radix-Bis i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
EKO, PAP