logo
logo

Dziś w
„Naszym
Dzienniku”

Zdjęcie: Ewa Sądej/ Nasz Dziennik

Stały trend?

Środa, 13 stycznia 2021 (02:05)

Aktualizacja: 13 stycznia 2021 (02:05)

Świadomość konsumentów wzrasta. Coraz chętniej sięgamy po produkty ekologiczne.

Ekspert żywieniowy Sylwia Krupa zwraca uwagę, że żywność ekologiczna to najszybciej rosnący segment rynku w Polsce, również w czasie pandemii.

Potwierdzają to dane CMR – agencji badawczej specjalizującej się w analizach danych transakcyjnych pozyskiwanych drogą elektroniczną z kas fiskalnych zainstalowanych w sklepach spożywczych. Udział bioproduktów w III kwartale 2020 roku w wartości całej sprzedaży w sklepach małoformatowych był o 25 proc. wyższy w porównaniu do tego samego okresu sprzed roku, a w supermarketach wzrósł mniej więcej o 13 proc.

Eksperci zauważają, że polski rynek produktów ekologicznych rozwija się znacznie szybciej niż na Zachodzie, gdzie odnotowuje się wzrosty na poziomie kilku procent. Z czego to wynika? – Przede wszystkim ekologia i produkty ekologiczne w naszej świadomości, w odbiorze konsumentów, związane są ze zdrowiem. Jest to na pewno jeden z powodów większego zainteresowania i ich popularności – podkreśla w rozmowie z „Naszym Dziennikiem” Sylwia Krupa, promotor zdrowego stylu życia. Także pandemia spowodowała, że częściej sięgamy po zdrową żywność.

 

Drogi Czytelniku,

cały artykuł jest dostępny w wersji elektronicznej „Naszego Dziennika”.

Zapraszamy do zakupu w sklepie elektronicznym

Jacek Sądej

Nasz Dziennik