logo
logo

Dziś w
„Naszym
Dzienniku”

Zdjęcie: BIGSTOCK/ Inne

Spożywajmy kiszonki

Czwartek, 25 listopada 2021 (02:07)

Kiszone warzywa to ogromne bogactwo witamin i minerałów.

Są zaliczane do tzw. żywności probiotycznej, która korzystnie wpływa na nasz układ immunologiczny. Chcąc mieć pewność, że nie ma w nich sztucznych konserwantów, najlepiej przygotować je w zaciszu swojego domu.

Kiszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Polega ona na zamianie cukrów zawartych w tkankach roślinnych na kwas mlekowy, który hamuje procesy gnicia i sprawia, że żywność pozostaje w dobrym stanie przez długie miesiące. Sprzyja także zachowaniu oraz przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej, która ma znaczenie dla właściwej przemiany materii w naszym organizmie.

 

Drogi Czytelniku,

cały artykuł jest dostępny w wersji elektronicznej „Naszego Dziennika”.

Zapraszamy do zakupu w sklepie elektronicznym

Ewa Sądej

Nasz Dziennik