Makaron z warzywami
Pożywna kolacja
Składniki:
- 20 dag makaronu wstążki
- szklanka czerwonej fasoli
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 10 plastrów boczku wędzonego
- 20 dag młodych liści szpinaku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Uprzednio namoczoną fasolę gotujemy do miękkości
i odcedzamy. Makaron gotujemy al dente. Pomidory suszone i boczek kroimy w paski. Boczek obsmażamy
na oleju, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i szpinak. Kiedy warzywa zmiękną, wrzucamy fasolę, makaron, suszone pomidory i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe i przyprawiamy do smaku.
Jajeczne muffinki
Pożywna kolacja
Składniki:
- 6 jajek
- 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
- natka pietruszki do posypania
- cebula
- 6 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Sześć foremek do muffinek wykładamy plasterkami boczku. Cebulę drobno siekamy i rozkładamy na boczku. Do każdej muffinki wbijamy po jednym jajku. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Całość wstawiamy
do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy
15-20 min. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek
i dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych
oraz natką pietruszki.
Naleśniki z warzywami
Pożywna kolacja
Składniki na ciasto:
- 15 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 5 pieczarek
- mały brokuł
- 3 łyżki startego parmezanu
- łyżka śmietany 18 proc.
- cebula
- 15 dag boczku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Wykonanie:
Podane składniki na ciasto miksujemy. Brokuł gotujemy
do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na oleju, dodajemy cebulę, pieczarki
i podsmażamy. Dodajemy rozgnieciony brokuł, śmietanę
i parmezan. Mieszamy. Farsz przyprawiamy do smaku.
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki, nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki podsmażamy i podajemy na gorąco.
Pizza bez ciasta
Pożywna kolacja
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 5 dag parmezanu
- 2 jajka
- 2 gałązki bazylii
- 10 dag sera mozzarella
- 10 dag szynki
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili, oregano
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie odciskamy
z soku, dodajemy starty parmezan, jajka, posiekaną bazylię i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
20 min w 200 st. C. Cebulę i czosnek siekamy, szklimy
na oliwie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy
i przyprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy. Zrumieniony spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, rozkładamy plasterki szynki i posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 5-7 min w 200 st. C.