logo
logo

Zdjęcie: / Nasz Dziennik

Gotujemy z siostrą Teresą

Czwartek, 9 lutego 2023 (17:06)

Aktualizacja: Czwartek, 9 lutego 2023 (20:42)

Ciekawe przepisy, interesujące porady kulinarne publikowane są w „Naszym Dzienniku” w cyklu artykułów
z serii „Gotujemy z siostrą Teresą”. Polecamy lekturę! Poniżej przykładowe przepisy:

Makaron z warzywami

Pożywna kolacja

Składniki:

  • 20 dag makaronu wstążki
  • szklanka czerwonej fasoli
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • 20 dag młodych liści szpinaku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Uprzednio namoczoną fasolę gotujemy do miękkości
i odcedzamy. Makaron gotujemy al dente. Pomidory suszone i boczek kroimy w paski. Boczek obsmażamy
na oleju, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i szpinak. Kiedy warzywa zmiękną, wrzucamy fasolę, makaron, suszone pomidory i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe i przyprawiamy do smaku.

 

Jajeczne muffinki

Pożywna kolacja

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • natka pietruszki do posypania
  • cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Sześć foremek do muffinek wykładamy plasterkami boczku. Cebulę drobno siekamy i rozkładamy na boczku. Do każdej muffinki wbijamy po jednym jajku. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Całość wstawiamy
do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy
15-20 min. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek
i dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych
oraz natką pietruszki.

 

Naleśniki z warzywami

Pożywna kolacja

Składniki na ciasto:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 5 pieczarek
  • mały brokuł
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • cebula
  • 15 dag boczku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Podane składniki na ciasto miksujemy. Brokuł gotujemy
do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na oleju, dodajemy cebulę, pieczarki
i podsmażamy. Dodajemy rozgnieciony brokuł, śmietanę
i parmezan. Mieszamy. Farsz przyprawiamy do smaku.
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki, nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki podsmażamy i podajemy na gorąco.

 

Pizza bez ciasta

Pożywna kolacja

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 5 dag parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 gałązki bazylii
  • 10 dag sera mozzarella
  • 10 dag szynki
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili, oregano
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie odciskamy
z soku, dodajemy starty parmezan, jajka, posiekaną bazylię i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
20 min w 200 st. C. Cebulę i czosnek siekamy, szklimy
na oliwie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy
i przyprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy. Zrumieniony spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, rozkładamy plasterki szynki i posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 5-7 min w 200 st. C.

APW, „Nasz Dziennik"

NaszDziennik.pl