logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Pałki w sezamie

Poniedziałek, 21 października 2024 (19:31)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 6-10 pałek z kurczaka 
  • 50 dag jarmużu 
  • szklanka śmietany 30% 
  • 3 ząbki czosnku 
  • po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli, pieprzu, słodkiej papryki 
  • po łyżeczce majeranku, suszonego rozmarynu 
  • 4 ziemniaki 
  • olej do smażenia

Marynata:

  • po 5 łyżek sezamu i miodu 
  • 1/2 szklanki czerwonego wina 
  • 2 łyżki musztardy 
  • sól i pieprz do oprószenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i obtoczyć w niej mięso z każdej strony. Odstawić na noc do zamarynowania. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec 50 min w 180 st. C. Jarmuż i czosnek posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Wlać sos, który został po marynowaniu mięsa oraz śmietanę. Całość smażyć, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić w grube frytki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawy i zioła. Upieczone pałki z kurczaka podawać z frytkami i sosem jarmużowym.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik