Składniki:
- 6-10 pałek z kurczaka
- 50 dag jarmużu
- szklanka śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli, pieprzu, słodkiej papryki
- po łyżeczce majeranku, suszonego rozmarynu
- 4 ziemniaki
- olej do smażenia
Marynata:
- po 5 łyżek sezamu i miodu
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do oprószenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i obtoczyć w niej mięso z każdej strony. Odstawić na noc do zamarynowania. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec 50 min w 180 st. C. Jarmuż i czosnek posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Wlać sos, który został po marynowaniu mięsa oraz śmietanę. Całość smażyć, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić w grube frytki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawy i zioła. Upieczone pałki z kurczaka podawać z frytkami i sosem jarmużowym.