logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Dorsz z ziemniakami

Niedziela, 1 grudnia 2024 (19:39)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza 
  • cytryna 
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 2 jajka 
  • mąka do panierowania 
  • sól 
  • 1 kg ziemniaków 
  • po pół łyżeczki majeranku i oregano 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Rybę wyporcjować, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć z każdej strony solą i ziołami prowansalskimi. Jajka roztrzepać. Filety panierować w jajku i mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 15 min. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i gotować w osolonej wodzie przez 20 min. Odcedzić. Posypać majerankiem i oregano i podsmażyć na rumiano. Podawać z upieczonym dorszem.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik