logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Ciasto warzywne

Niedziela, 4 maja 2025 (20:16)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 50 dag cukinii 
  • cebula 
  • papryczka chili 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 15 dag pomidorków koktajlowych 
  • łyżeczka oregano 
  • 10 dag sera żółtego 
  • 25 dag mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, odstawić, aż puści sok. Nadmiar soku odcisnąć. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać. Pomidorki koktajlowe przekroić na połowy. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Przygotowane składniki przełożyć do miski, wlać olej, dodać przyprawy oraz mąkę. Całość wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec godzinę w 180 st. C. Ciasto podawać pokrojone na kwadraty np. z sosem czosnkowym.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik