logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Kompot malinowo-rabarbarowy

Wtorek, 10 czerwca 2025 (13:20)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 40 dag malin 
  • 30 dag rabarbaru 
  • szklanka cukru 
  • litr wody 
  • laska cynamonu

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem i laską cynamonu. Rabarbar umyć, pokroić, wrzucić do wrzącej wody. Gotować, aż zmięknie. Następnie kompot przetrzeć przez sito i odstawić do ostygnięcia. Maliny umyć i także przetrzeć przez sito. Połączyć z kompotem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik