Zdjęcie: AdobeStock/
Inne
Kompot malinowo-rabarbarowy
Wtorek, 10 czerwca 2025 (13:20)
Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.
Składniki:
- 40 dag malin
- 30 dag rabarbaru
- szklanka cukru
- litr wody
- laska cynamonu
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem i laską cynamonu. Rabarbar umyć, pokroić, wrzucić do wrzącej wody. Gotować, aż zmięknie. Następnie kompot przetrzeć przez sito i odstawić do ostygnięcia. Maliny umyć i także przetrzeć przez sito. Połączyć z kompotem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
APW, KB, „Nasz Dziennik”