logo
logo

Gotujemy z siostrą Teresą

Zdjęcie: AdobeStock/ Inne

Treściwa zupa rybna

Niedziela, 9 marca 2025 (18:33)

Masz ciekawy przepis na smaczne danie? Podziel się nim, napisz: kulinaria@naszdziennik.pl. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów polecanych przez siostrę Teresę, które cyklicznie są publikowane w „Naszym Dzienniku”. Więcej znajdziesz w wydaniu papierowym, śledź przepisy z cyklu „Gotujemy z siostrą Teresą”.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki 
  • 2 duże cebule 
  • 6 ząbków czosnku 
  • duży filet z karpia 
  • puszka czerwonej fasoli 
  • 1/2 l przecieru pomidorowego 
  • 2 l bulionu warzywnego 
  • papryczka ostra 
  • papryka żółta słodka 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie) 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:

Karpia podzielić na kawałki i krótko obsmażyć na maśle wraz z pokrojonymi w drobną kostkę paprykami. Ziemniaki, cebule, czosnek obrać i drobno pokroić, wszystko wrzucić na rozgrzaną na dnie dużego garnka oliwę. Doprawić. Smażyć chwilę. Następnie dodać podsmażone kawałki ryby, przecier pomidorowy i chwilę dusić. Całość zalać bulionem, dodać odsączoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Gotować około 15 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

APW, KB, „Nasz Dziennik”

Nasz Dziennik