Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- duży filet z karpia
- puszka czerwonej fasoli
- 1/2 l przecieru pomidorowego
- 2 l bulionu warzywnego
- papryczka ostra
- papryka żółta słodka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Karpia podzielić na kawałki i krótko obsmażyć na maśle wraz z pokrojonymi w drobną kostkę paprykami. Ziemniaki, cebule, czosnek obrać i drobno pokroić, wszystko wrzucić na rozgrzaną na dnie dużego garnka oliwę. Doprawić. Smażyć chwilę. Następnie dodać podsmażone kawałki ryby, przecier pomidorowy i chwilę dusić. Całość zalać bulionem, dodać odsączoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Gotować około 15 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.