logo
logo
Wtorek,
22 lipca 2014
Smak na życie

Łyk ochłody w upalne dni...

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Witam serdecznie wszystkich sympatyków wpisów na tej stronie i przepraszam za tak długie milczenie. Obiecuję poprawę i większą systematyczność.

Lato trwa... Upalny, prawdziwie polski lipiec cieszy nas słońcem i pogodą, ale też troszeczkę rozleniwia. Komu chciałoby się stać nad rozgrzaną kuchnią i gorącymi garnkami, gdy z nieba leje się żar! Szukamy cienia i ochłody... również w naszym jadłospisie. Proponuję zatem zdrowe i orzeźwiające chłodniki. Będą doskonałą przystawką do wszelkich potraw z grilla czy nawet jako lekki, samodzielny posiłek. Zacznijmy od klasyki - chłodnika z buraczków.

1. CHŁODNIK Z BURACZKÓW

    Składniki: 2-3 ugotowane, obrane buraki z wywarem z gotowania (ew. buraki z zalewy i sok z buraków); kilka rzodkiewek; ogórek (świeży lub małosolny); 2 ząbki czosnku; 1 l maślanki (można zrobić pół na pół ze śmietaną); 4 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo; sól; cukier; pieprz do smaku; zielony koperek. WYKONANIE: buraki i ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub grubo zblenduj. Rzodkiewki pokrój. Zalej wywarem (ew. sokiem) i maślanką, dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw pieprzem, solą, cukrem. Schłodź. Podawaj z podzielonymi na cząstki jajkami, posypany koperkiem.

2. ZUPA JOGURTOWA

    Składniki: 1 ogórek; 2 szkl. śmietany; 1 szkl. naturalnego jogurtu; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki białego wytrawnego wina; świeża mięta; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ogórek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dokładnie wymieszać ze śmietaną, jogurtem, posiekanymi czosnkiem i miętą, winem. Doprawić do smaku. Włożyć do lodówki na 2 godz. Tuż przed podaniem jeszcze raz dobrze wymieszać.

3. GAZPACHO ANDALUZYJSKIE

    Składniki: 1/2 kg pomidorów; 1 duży zielony ogórek; 1 średnia cebula; 5 ząbków czosnku; 1 zielona papryka; 1 bułka obrana ze skórki i namoczona w wodzie; 4 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego; kminek; woda. WYKONANIE: pomidory i ogórek obrać ze skórki, wykroić pestki i wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Część warzyw odłożyć. Do garnka wrzucić odsączoną bułkę, zalać oliwą z oliwek i octem balsamicznym, całość przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i zmiksować. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję (gęstego kremu) należy dolać zimnej, przegotowanej wody, a na koniec wsypać do zupy drobno pokrojone kawałki warzyw. Wymieszć, wstawić do lodówki.

4. OKROSZKA PO CARSKU

    Składniki: 30 dkg gotowanego mięsa drobiowego; 1 średni ogórek sałatkowy; kilka rzodkiewek; 2 jajka ugotowane na twardo; pęczek szczypiorku; filiżanka kwaśnej śmietany; łyżeczka ostrej musztardy; litr kwasu chlebowego; sól, cukier i pieprz do smaku. WYKONANIE: jajka i mięso pokroić w drobną kostkę. Ogórek oraz rzodkiewkę umyć i pokroić w ćwierćplasterki. Szczypiorek drobno posiekać, łyżkę zieleniny odłożyć do posypania gotowej potrawy. Następnie szczypiorek ucierać z 1/2 łyżeczki soli i szczyptą cukru do momentu, aż puści sok. Włożyć do wazy, zalać śmietaną, wymieszaną z musztardą i jajkami, a potem stopniowo wlewać kwas. Całość dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. Wsypać warzywa i mięso, wymieszać i przykryć. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać w miseczkach, do każdej porcji wkładając kostkę lodu i posypując szczypiorkiem.

Aby pozostać wierną tytułowi tego wpisu, na koniec proponuję łyk orzeźwiającej lemoniady...

5. LEMONIADA Z MIĘTĄ I OGÓRKIEM

    Składniki: duża butelka schłodzonej wody gazowanej; pół szklanki soku z limonki; pół ogórka wężowego; 4 łyżki cukru lub miodu (może być mniej); garść listków świeżej mięty. WYKONANIE: miętę z cukrem wrzuć do dzbanka i rozgnieć lekko drewnianą łyżką. Dodaj pokrojony w cienkie plastry ogórek, znów delikatnie zagnieć. Wlej sok z limonki i wodę, zamieszaj. Na specjalną okazję, w wersji dla dorosłych można wlać dodatkowo 3/4 szklanki białego rumu albo czystej wódki.

                                                      Smacznego!

P.S. Bazą do każdego chłodnika może być: zsiadłe mleko, jogurt, kefir, maślanka (dostarczają dużo wapnia i białka), wywar mięsny lub warzywny, kwas (np. z ogórków kiszonych), śmietana. Ta ostatnia sprawi, że nasz chłodnik będzie bardziej kaloryczny, ale też smaczniejszy. Wybór należy jak zawsze  - do nas samych.

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka