logo
logo
Sobota,
1 lutego 2014
Smak na życie

Potrawy, które nas rozgrzeją

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Witam wszystkich Smakoszy po długiej przerwie i po raz pierwszy w tym roku. Po jesiennym grudniu, w styczniu wreszcie zawitała zima z całą swoją mocą i potęgą żywiołów! Aby się jej nie dać i cieszyć jej darami, warto po długim spacerze oraz wszelkich formach uprawiania zimowych sportów, spożyć rozgrzewający posiłek. Oto kilka propozycji.

1. Chili z kiełbasą: papryka czerwona; papryka żółta; cebula; 2 ząbki czosnku; pół łyżeczki wędzonej papryki lub chili; łyżkę słodkiej papryki; puszkę czerwonej fasoli; pęto kiełbasy; 4 łyżki oliwy; 4 łyżki przecieru pomidorowego; pół kostki gorzkiej czekolady; sół i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę pokrój w plasterki, wrzuć do garnka z 2 łyżkami oliwy, zeszklij. Papryki pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Wrzuć do garnka i duś ok. 10 min. mieszając. Kiełbasę pokrój w plasterki, przesmaż na patelni z pozostałą oliwą, wrzuć do garnka. Dodaj oba rodzaje mielonej papryki, odcedzoną fasolę i przecier pomidorowy. Wrzuć kawałek czekolady - przełamie ostrość i nada potrawie aromat. Wlej 2 szkl. wody i zamieszaj. Gotuj 20 min. aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub pieczywem. To jest naprawdę pyszne!

2. Pikantna zupa warzywna łatwa w wykonaniu i naprawdę rozgrzewająca. Potrzebne produkty: kawałek mięsa na wywar ( ja biorę filet z piersi kurczaka); mrożona lu świeża, rozdrobniona włoszczyzna; kartonik soku śródziemnomorskiego ( można kupić w marketach); 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; sól, pieprz, chili, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: mięso zagotować w ok. 1,5 litra wody. Na wrzątek wrzucić włoszczyznę - tyle ile lubimy - ja daję jej dużo. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Następnie wlać sok, dodać przcier pomidorowy, szczyptę cukru do smaku. Zagotować. Wyłączyć palnik, dodać do smaku szczyptę lub dwie (zależy jak ostro lubimy) chili, szczyptę (sporą) cynamonu, świeżo zmielony pieprz. Zupę podajemy z makaronem lub lanymi kluskami i drobno pokrojonym mięsem, na którym się gotowała.

3. Rozgrzewający napój imbirowy (proporcje na 1 szklankę): 3-4 plasterki świeżego korzenia imbiru; 4-5 goździków; kilka kropli cytryny; na czubku łyżeczki naturalnego miodu ( oczywiście jeśli lubimy bardziej słodko, można dać więcej). Wykonanie: imbir obrać, pokroić na plasterki, wrzucić do szklanki. Dodać goździki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą (ale nie wrzątkiem). Włożyć miód, cytrynę, zamieszać i ...Smacznego!

P.S. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi lub może jeść ostre potrawy. Proponuję klasyczny rosół. Pamiętajmy jednak o kilku zasadach przygotowania tej, zdawać by się mogło, prostej potrawy. Aby rosół był naprawdę dobry musimy pamiętać o proporcjach (np.1kg mięsa/1kg warzyw). Dobrze jak jest to mięso mieszane - im więcej gatunków, tym bardziej esencjonalny i aromatyczny . Dla zaostrzenia smaku można dodać opaloną na ogniu cebulę, ziele angielski, ziele lubczyku, liść laurowy. Mięso zalewamy zimną wodą i bardzo powoli gotujemy, ok.2-3 godz. nie dopuszczając do tego, by się zagotował. Niektórzy, dla koloru dodają 1-2 suszone grzybki. Ja proponuję szczyptę lub nawet dwie kurkumy - nada rosołowi naprawdę pięknego, apetycznego koloru.Życzę udanego eksperymentowania!

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka