Wegetariańskie potrawy z warzyw
Minęły święta i oktawa Wielkiej Nocy, gdzie z pewnością tradycyjnie na naszych stołach królowały nie tylko jaja, baby i mazurki, ale także różne mięsiwa. Dla odmiany proponuję dania przygotowane z warzyw. Duszone, pieczone, smażone - w sosie, pod kołderką z sera, albo z ziołami - cokolwiek zrobimy z warzywami, będą pyszne! A wspomnijmy jeszcze o ich walorach odżywczych - są przecież źródłem bezcennych witamin i minerałów, błonnika, a niektóre nawet rozgrzewają jak papryka czy bakłażan... Jeśli chcemy nadać im nutę egzotyki, wystarczy wizyta w dobrze zaopatrzonym sklepie, gdzie znaleźć można półki z produktami azjatyckimi czy arabskimi, by przekonać się jak łatwo można urozmaicić warzywny posiłek. Trawa cytrynowa, harrisa, sambal oelek - wszystko brzmi egzotycznie, ale odpowiednio zastosowane smakuje cudownie. A zatem zapraszam w egzotyczną, kulinarną podróż!
1. CURRY Z KALAFIORA
SKŁADNIKI: 5 ziemniaków; kalafior; 2-centymetrowy kawałek imbiru; papryczka chili; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki mielonej kolendry; 1 łyżkę indyjskiej przyprawy garam masala; 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego; 1 łyżeczkę kurkumy; puszkę gęstego mleka kokosowego; 1 szkl. bulionu warzywnego; 3 łyżki płatków migdałowych; limonkę; kilka strączków groszku cukrowego; 1/2 pęczka natki kolendry; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, kalafiora podziel na małe różyczki. Imbir, czosnek i chili (już bez nasion) drobno posiekaj. Rozgrzej olej w dużym garnku, wrzuć mieloną kolendrę, garam masalę, kmin, kurkumę, chili, czosnek i imbir. Przesmaż przez minutę, mieszając. Dodaj ziemniaki oraz kalafiora, smaż 3 minuty, aż nieco się zrumienią. Wlej bulion, mleko kokosowe, przykryj garnek i gotuj 10 minut, aż kalafior będzie miękki. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Wrzuć połowę do garnka, dopraw sokiem z limonki i solą z pieprzem. Strąki groszku cukrowego pokrój w cienkie paski, kolendrę posiekaj. Curry rozłóż do miseczek, posyp resztą migdałów, groszkiem i kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym.
2. SPAGHETTI Z SOCZEWICĄ
SKŁADNIKI: szklanka brązowej soczewicy z puszki; 4 pomidory; duża marchew; gałązka selera naciowego; por; mała cebula; ząbek czosnku; papryczka chili; 3 łyżki oliwy; 1 szkl. bulionu warzywnego; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 2 gałązki tymianku; gałązka rozmarynu; 1/2 kieliszka czerwonego wina; opakowanie spaghetti; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: soczewicę osącz i opłucz. Pomidory sparz, obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Seler naciowy pokrój w plasterki; marchewkę - w kostkę. Białą część pora przekrój wzdłuż, umyj dokładnie, pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Chili przekrój, usuń nasiona, posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć wszystkie warzywa i smaż 2 minuty, mieszając. Wlej wino, odparuj, wlej połowę bulionu i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj, wrzuć zioła, wlej resztę bulionu i gotuj kwadrans, aż sos będzie gęsty. Dodaj soczewicę, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Ugotuj makaron, wymieszaj z sosem, podawaj.
3. PIECZONE ZIEMNIAKI Z WARZYWAMI Z WOKA
SKŁADNIKI: 6 ziemniaków; pęczek zielonych szparagów; 2 kapusty bok choy; mała bulwa kopru włoskiego; zielona papryka; 2 łyżki oleju; 1 łyżkę oleju sezamowego; 1 łyżę sosu sojowego; 2 łyżki sosu teriyaki; 1/2 szkl. bulionu warzywnego. WYKONANIE: ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej zimną osoloną wodą, doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 min., dokładnie odcedź. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wsyp ziemniaki do żaroodpornego naczynia, skrop olejem, piecz ok. 20 min., aż się zrumienią i będą miękkie. Ze szparagów usuń zdrewniałe końcówki, blanszuj 5 min. we wrzątku. Bok choy przekrój wzdłuż. Bulwę kopru przetnij na pół, usuń zdrewniały rdzeń, resztę pokrój w piórka; paprykę w paski. Rozgrzej olej w woku, wrzuć warzywa i smaż, mieszając, 5 minut na dużym ogniu. Wlej bulion, sos sojowy, sos teriyaki i olej sezamowy. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj jeszcze 3 minuty. Rozłóż na talerzach ziemniaki, na wierzch połóż warzywa.
4. MUSAKA Z BAKŁAŻANA
SKŁADNIKI: 4 średnie bakłażany; 6 łyżek oliwy; 5 ziemniaków; cebula; 2 ząbki czosnku; puszka krojonych pomidorów w zalewie; garść świeżego oregano; 2 duże kulki mozzarelli; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: 2 bakłażany pokrój w plastry, posyp solą, odstaw na 10 minut. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na patelni i porcjami przesmaż bakłażany, aż zrumienią się z obu stron. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do wrzątku i podgotuj 5 min. Pozostałe bakłażany, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej resztę oliwy na patelni, przesmaż warzywa przez 3 minuty, mieszając. Dodaj pomidory i posiekane oregano, zamieszaj, gotuj 5 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę bakłażana, potem ziemniaków, polej sosem.Powtarzaj aż do wyczerpania składników. Pokrój w plastry mozzarellę i połóż na wierzchu. Zapiekaj 40 minut.
5. WŁOSKIE PLACKI WARZYWNE Z RZEŻUCHĄ
SKŁADNIKI: 800 g ziemniaków; 80 g tartego parmezanu; szczypta gałki muszkatołowej; 2 garści rzeżuchy; sól i czarny pieprz; olej do smażenia; 4 gałązki selera naciowego; główka sałaty radicchio (czerwona cykoria); łyżka oleju rzepakowego; garść posiekanej pietruszki. WYKONANIE: ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do misy. Dodaj parmezan, gałkę muszkatołową i rzeżuchę (zostaw trochę do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozgrzej na patelni trochę oleju i wlej część masy ziemniaczanej. Masę rozsmaruj na patelni i trochę dociśnij. Obsmaż placek z obydwu stron na złoty kolor. Potem przenieś na serwetkę, by odsączyć tłuszcz. Z reszty masy usmaż kolejne placki. Seler naciowy i sałatę oczyść. Pokrój w cienkie paseczki, wsyp do misy, dopraw solą, pieprzem, skrop olejem i wymieszaj. Dodaj pietruszkę. Sałatkę podawaj z plackami udekorowanymi rzeżuchą. Do sałatki możesz dodać kilka kropli cytryny.
SMACZNEGO!
P.S. Jeśli będziecie mieli już dość egzotyki, zawsze można zjeść pieczone ziemniaki z kwaśnym mlekiem lub maślanką. Tradycyjne, polskie, pyszne!!! Gorąco polecam.