logo
logo
Piątek,
10 października 2014
Smak na życie

Francuska oberżyna czyli bakłażan

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Bakłażan z francuska zwany oberżyną to prawdziwa pułapka na cholesterol. Wiemy, że obniżając poziom cholesterolu we krwi, sprzyjają długowieczności. Ich ogromną zaletą jest niska kaloryczność. Niestety, nie tuczą tylko surowe, gotowane lub pieczone na grillu. Duszone lub smażone chłoną tłuszcz jak gąbka. Dlatego przed przyrządzeniem warto je posolić i odstawić na parę minut, a gdy puszczą gorzkawy sok - wypłukać. Następnie posmarować jak najmniejszą ilością oliwy i natychmiast podpiec na grillu lub teflonowej patelni, oczywiście bez tłuszczu. Dopiero tak przygotowane używać do przyrządzania potraw. Bakłażany świetnie łączy się prawie ze wszystkimi warzywami oraz z mięsem. Proponowane przepisy niech będą inspiracją do dalszych eksperymentów z bakłażanem. Proporcje oraz przyprawy, jak zawsze, zależą tylko od naszej kulinarnej inwencji.

1. PASTA Z PAPRYKI I BAKŁAŻANÓW

    SKŁADNIKI: 2 kg czerwonej papryki; 2 kg bakłażanów; 3 szklanki oleju. WYKONANIE: Upiecz paprykę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy skórka sczernieje i papryka będzie upieczona ze wszystkich stron, włóż ją do naczynia, przykryj i odstaw, żeby ostygła. Upiecz bakłażany w całości w piekarniku. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Obierz paprykę ze skórki i oczyść z nasion. Zmiel paprykę i bakłażany w maszynce do mięsa. Posól. Rozgrzej w szerokim naczyniu część oleju, dodaj zmielone bakłażany z papryką i smaż, dopóki masa nie zacznie odstawać od ścianek naczynia. Gdy ostygnie, przełóż do małych słoików. Podgrzej resztę oleju. Kiedy przestygnie, zalej nim pastę w słoikach tak, żeby nad warzywami powstała dwucentymetrowa warstwa. Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu. Przed podaniem dodaj odrobinę octu winnego, wyciśniętego czosnku i drobno posiekanych orzechów włoskich. Pyszna na kanapki, jako przystawka.

2. RATATOUILLE

    SKŁADNIKI: 2 bakłażany; 2 cukinie; 5 pomidorów; 2 cebule; 3 ząbki czosnku; 3 łyżki oliwy; zioła prowansalskie; sok z cytryny; sól. WYKONANIE: bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości 1 cm., nasolić i odstawić na godzinę, aby puściły sok. Lekko go wygnieść i wytrzeć papierowymi serwetkami. Plastry bakłażanów kolejno obrumienić na rozgrzanej oliwie i przełożyć do rondla. Tak samo postąpić z pokrojoną na plastry cukinią i cebulą, a potem - z pomidorami (bez skórki). Ratatouille osolić, dodać posiekane ząbki czosnku i dusić kilkanaście minut. Doprawić sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Podawać na ciepło jako przekąskę.

3. ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA I MOZZARELLI

    SKŁADNIKI: 2 bakłażany; 4 łyżki oliwy z oliwek; garść listków bazylii; garść rodzynek; garść orzeszków pinii (niekoniecznie); dużą kulę mozzarelli. NA SOS: 4 łyżki oliwy z oliwek; puszkę posiekanych pomidorów; 2 ząbki czosnku; garść listków bazylii; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: zrób sos - w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i przesmaż, chwilę mieszając. Wrzuć pomidory i grubo posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem, gotuj kwadrans. Bakłażany pokrój w plastry. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją odrobiną oliwy i przesmaż plastry po 3 min. z każdej strony. Połowę mozzarelli podrzyj w palcach na małe kawałki, resztę pokrój w plastry. Układaj w naczyniu żaroodpornym warstwami bakłażan, posypany orzeszkami, rodzynkami, kawałkami sera i listkami bazylii.Całość podlej sosem, połóż plastry mozzarelli na wierzchu. Zapiekaj 20 min. w 160 stopniach C.

4. MAKARON Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM

    SKŁADNIKI: 200 g makaronu świderki; 1/2 bakłażana; 1 młoda cukinia; 3 świeże pomidory; 150 g mięsa mielonego; cebula; sól, pieprz, cukier do smaku; suszona i świeża bazylia; parmezan; oliwa z oliwek. WYKONANIE: makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż bakłażany (wcześniej je posól i przygotuj jak opisałam we wstępie); zdejmij je z patelni. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż, aż straci surowość. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory i cukinię, pokrojoną w plasterki. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie dodaj zioła i pokrojone w paski bakłażany. Znów duś wszystko razem ok. 5 min. Podawaj z makaronem, posypane parmezanem.

                                                                          SMACZNEGO!

 

P.S. Pamiętajmy o tym, że świeża bazylia nie lubi gotowania, dlatego dodajemy ją do gotowanych potraw tuż przed zdjęciem ich  z ognia.

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka