logo
logo
Piątek,
12 września 2014
Smak na życie

Rajski owoc - jabłko

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Jabłko, dla którego człowiek zrezygnował z raju, dziś nie kusi już do grzechu. Ten rumiany, soczysty, słodki owoc jest wielkim przyjacielem serca i dobrego zdrowia. W tym roku jabłka pięknie obrodziły, warto więc jak najlepiej wykorzystać ten dar Boga i natury. Nie namawiam do masowej produkcji przetworów, ale kilka słoiczków, tyle tylko, aby starczyło na potrzeby naszych pociech warto zrobić. Nawet jeśli nie zdecydujemy się na robienie przetworów, jest wiele potraw z jabłek i z dodatkiem jabłek, które teraz, kiedy są świeże i pełne witamin, warto wykorzystać w naszej kuchni. Oto kilka propozycji.

1. MUS JABŁKOWY

    Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka (najlepsze są kwaśne np.antonówka, reneta, ale inne też mogą być) pokroić w kawałki, włożyć do rondla i - polane niewielką ilością wody - dusić na małym ogniu, aż się rozpadną. Wówczas zmiksować je lub przetrzeć przez sito. Przecier dusić dalej, aż zgęstnieje, posłodzić do smaku. Można dodać rodzynki, cynamon lub skórkę startą z cytryny. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Mus jabłkowy można jeść na ciepło lub na zimno, wykorzystywać do innych potraw.

2. SZYBKA STRUCLA

    SKŁADNIKI: 1kg kwaśnych jabłek; garść rodzynek; dużą szczyptę cynamonu; 3/4 szklanki bułki tartej; opakowanie ciasta francuskiego; kieliszek rumu; 1/4 kostki masła; 5 łyżek cukru; garść orzechów włoskich. WYKONANIE: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Orzechy grubo posiekaj. Rozpuść na patelni połowę masła, wrzuć bułkę tartą i przesmaż, aż się zrumieni. Ostudź. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem, w drugiej zalej rodzynki rumem i odstaw na 1/2 godz. W dużej misce wymieszaj jabłka, rodzynki i cukier z cynamonem. Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Posmaruj roztopionym masłem, posyp zrumienioną bułką tartą, a następnie orzechami. Rozłóż jabłka i zawiń ciasto w rulon. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem lub odrobiną mleka. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 1/2 godz. Przed pokrojeniem na porcje ostudź.

3. JABŁKA PIECZONE Z ORZECHAMI

     To dobra propozycja na podwieczorek dla naszych małych smakoszy. SKŁADNIKI: 4 średnie jabłka; 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych; 4 łyżeczki galaretki żurawinowej lub porzeczkowej; 1/2 szkl. miodu; łyżka masła; łyżeczka cynamonu. WYKONANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Jabłka umyj, zetnij czapeczki i wydrąż gniazda nasienne( uważaj, aby nie zrobić dziurek w owocach). Orzechy wsyp na patelnię, dodaj miód, masło, cynamon i podgrzewaj, stale mieszając, przez 2-3 min. Otworki w jabłkach napełnij farszem, na wierzchu połóż łyżkę żurawiny, nakryj czapeczką. Formę lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż jabłka. Piecz na środkowej półce ok. 40 min. Podawaj gorące.

4. JABŁKA FASZEROWANE KASZANKĄ

     SKŁADNIKI: 2 kawałki kaszanki; 4 jabłka; cebulę; dużą szczyptę majeranku; łyżkę oleju; 2 łyżki ginu; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: z jabłek odkrój czapeczki, wydrąż gniazda nasienne z częścią miąższu. Skrop ginem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na oleju, aż będzie miękka. Dodaj pokrojoną kaszankę, dopraw majerankiem i smaż 5 min.Jeśli trzeba posól i popieprz do smaku. Napełnij mieszanką jabłka. Piecz 10 min.

5. KACZKA Z JABŁKAMI

    Ta potrawa to już klasyka, ale myślę, że warto ją przypomnieć. SKŁADNIKI: kaczka; 2 kilogramy kwaśnych lub winnych jabłek; majeranek; sól; 3 łyżki oliwy. WYKONANIE: sprawioną kaczkę natrzyj solą i odstaw na 2 godziny. Jabłka umyj, pokrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne. Kaczkę napełnij jabłkami i zepnij szpilkami, natrzyj majerankiem, ułóż w brytfannie grzbietem do dołu, skrop oliwą i wstaw do gorącego piekarnika. Gdy się zrumieni, podlej połową szklanki wody, a potem co 10 min. polewaj wytworzonym sosem. Piecz przez półtorej godziny. Miękką kaczkę wyjmij z piekarnika, usuń szpilki, jabłka ostrożnie wyjmij i podziel na porcje, ułóż je wokół kaczki na półmisku. Oddzielnie podawaj ziemniaki z koperkiem oraz surówkę z czerwonej kapusty z oliwą i sokiem z cytryny.

                                                      SMACZNEGO!

P.S. Dojrzałe, świeże owoce są doskonałym naturalnym kosmetykiem. Wzmacniają naczynia krwionośne, nawilżąją, wygładzają i odżywiają skórę. Z jabłek możemy przygotować maseczkę, która poprawia sprężystość skóry. Zetrzyj jabłko na tarce, najlepiej ze skórką, zmieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Możesz dodać soku z cytryny. Rozprowadź na twarzy i szyi, zmyj, gdy poczujesz, że zasycha. Owocowe maseczki najlepiej nakładać na 20 min. podczas wieczornej kąpieli. Aby nie spłynęła, przykryj twarz bawełnianą ściereczką lub gazą.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka