logo
logo
Czwartek,
19 grudnia 2013
Smak na życie

Sałatki z awokado

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Zbliżają się święta. Jak co roku siądziemy przy wigilijnym stole, aby cieszyć się bliskością tych, których kochamy. Będziemy też sycić się tradycyjnie polskimi potrawami. Ale kiedy miną już świąteczne dni, gdy z nadzieją wyglądać będziemy Nowego Roku, proponuję, by na naszych stołach pojawiło się odrobinę egzotyki. Może sałatki z awokado dzięki nam będą miały szansę stać się przebojem nadchodzącego karnawału?

        Awokado pochodzi z Meksyku, rośnie także w Południowej Afryce, Izraelu i Hiszpanii, skąd w XVIII wieku zostało przywiezione do Europy. Owoce pokryte skórzastą, błyszczącą skórką mają kolor ciemnozielony, żółtozielony a także mogą mieć kolor czerwony lub fioletowy, a niekiedy czarny. Zrywa się je, gdy są niedojrzałe i twarde. Do jedzenia nadają się jednak dopiero wtedy, gdy zmiękną. Miąższ owocu jest żółtozielony i ma kremową konsystencję. Jego smak jest mało wyrazisty o lekko orzechowym smaku. W potrawach często łączy się awokado z owocami morza i pikantnymi produktami. Owoc jest bogaty w witaminy: E, C, H, K, PP a także z grupy B oraz beta-karoten (prowitaminę A). Posiada też dużo potasu oraz pewną ilość wapnia, fosforu i żelaza. Ale uwaga! Jest bardzo kaloryczny (233 kcal w 100 g). Obrany ze skórki szybko ciemnieje pod wpływem powietrza. Zapobiega temu włożenie do potrawy z awokado wyjętej z niego pestki lub obfite skropienie miąższu sokiem z cytryny. Oto kilka propozycji na sałatki z awokado.

1. Guacamole na liściach cykorii: 2-3 kolby cykorii; dojrzałe awokado; pół limonki lub cytryny; pomidor; cebulkę; ząbek czosnku; pół papryczki chili; sól, pieprz; 2 łyżki oliwy; 2 łyżki posiekanej kolendry (można ją zastąpić pietruszką, choć to już nie będzie to samo). Wykonanie: obrany pomidor oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili oczyść z pestek, pokrój w niewielką kostkę. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ i natychmiast skrop go sokiem z limonki, aby nie ściemniał. Drobno pokrój. Wszystkie składniki wymieszaj z kolendrą, przypraw solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj. Cykorie oczyść, podziel na pojedyncze liście. Napełnij je guacamole.

2. Norweska sałatka z awokado i łososiem: 1 filet z łososia (20 dkg); 2 awokado (20 dkg); 2 pomarańcze (30 dkg); 1/2 główka sałaty dębolistnej; 15 dkg rukoli; 2 gałązki koperku; 2 łyżki octu wiśniowego lub z czerwonego wina; 4 łyżki oliwy; szczypta cukru; sól, pieprz. Wykonanie: Pomarańcze umyć i sparzyć. Jedną obrać i połowę skórki pokroić w cienkie paski, a owoc podzielić na cząstki. Z drugiej wycisnąć sok, wymieszać z octem i oliwą, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać cząstki pomarańczy oraz pokrojoną skórkę i odstawić na 30 min. Koperek umyć i posiekać. Łososia opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Włożyć na 3 min do posolonej wrzącej wody i wyjąć łyżką cedzakową. Sałatę i rukolę umyć, osuszyć i podzielić na kawałki.Awokado przekroić, wyjąć pestki, obrać i pokroić w plastry. Przygotowane składniki połączyć, polać przecedzonym sosem i posypać koperkiem.

3. Awokado nadziewane sałatką z krewetek: 2 owoce awokado (60 dkg); 1 puszka krewetek (20 dkg); 2 mandarynki (8 dkg); 2 łodygi selera naciowego (6 dkg); 6 łyżeczek soku z cytryny; do przybrania liście sałaty, gałązki koperku. Składniki sosu: 1/2 szkl. majonezu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżka keczupu; 1 łyżeczka whisky lub brandy; szczypta chili; sól, pieprz. Wykonanie: Awokado umyć, przekroić wzdłóż na pół, usunąć pestę, wydrążyć łyżeczką, pozostawiając przy skórce około 0,5 cm miąższu, skropić 1/3 soku z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w małą kostkę i skropić 1/3 soku z cytryny. Krewetki osączyć z zalewy. Seler umyć, pokroić w cienkie plasterki, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić. Miąższ awokado połączyć z krewetkami, selerem oraz mandarynkami wraz z wydzielonym sokiem. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, keczupem, whisky, chili oraz solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać i wypełnić nią wydrążone połówki awokado. Liście sałaty i koperek opłukać i osuszyć. Na półmisku wyłożonym sałatą ułożyć nadziane połówki awokado i przybrać koperkiem. Podawać z pieczywem. Smacznego!

P.S. Wszystkim odwiedzającym tę stronę, życzę Świąt Bożego Narodzenia przeżytych w Zdrowiu, Miłości, Radości i Pokoju. Pomyślnego Nowego 2014 Roku!

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka