logo
logo
Poniedziałek,
18 listopada 2013
Smak na życie

Drób najsmaczniejszy jesienią

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        W sarmackich czasach zajadano się półgęskami tuczonymi grochem, bobem i kluskami. Wiele radości dawał też upojony gorzałką kapłon. Dziś przepisy mamy nie mniej wyszukane - pisze autor artykułu w jednym z czasopism kulinarnych. Krzepiące potrawy z drobiu znane są od dawna, choć dziś kunszt ich przyrządzania nieco podupadł. Warto więc przypomnieć sobie tę sztukę. Jeśli tylko możemy sobie na to pozwolić, doceńmy hodowle z wiejskich gospodarstw. Kury, kaczki czy gęsi, choć i tak kończą w piekarniku, jednak ich mięso jest po prostu smaczne. A gdybyśmy tak zaprzyjaźnili się z myśliwym? Podobno Polska dzikim ptactwem stoi, grzechem by było nie skorzystać z tych dobrodziejstw natury. W ostateczności spróbujmy , dzięki odpowiednim przyprawom, wyczarować coś dobrego z drobiu ogólnie dostępnego w handlu. Oto kilka propozycji.

Kaczka pieczona na dziko: 1,6 kg piersi lub udek kaczki; 3 łyżki oleju; 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina; 6 ziaren świeżo zmielonego pieprzu; 15 ziaren jałowca zgniecionych w moździeżu; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka cukru; sól czosnkowa. Składniki marynaty: 1/2 szkl. czerwonego octu winnego; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 4 goździki. Przygotować marynatę: 4 szkl. wody zagotować z octem i przyprawami. Oczyszczone i umyte mięso kaczki włożyć do wrzącej marynaty, zagotować, wyjąć i osączyć. Olej wymieszać z solą czosnkową, pieprzem, jałowcem, majerankiem i posmarować mięso. Początkowo piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 stopni C, a po 10 min. zmniejszyć temp. do 190 stopni C i piec jeszcze 40 min. Gdy mięso zacznie się rumienić, polewać je winem, a następnie sosem powstałym podczas pieczenia. Na kilka minut przed końcem posypać cukrem i polać resztą wina, tak aby powstała rumiana skarmelizowana skorupka. Kaczkę podawać z frytkami, ziemniakami z wody, ryżem lub kaszą perłową ugotowaną na sypko oraz z dowolną sałatą.

Kurczak pieczony z pomarańczą: 1 kurczak (ok.1,2 kg); 2 pomarańcze (30 dkg); 3 goździki; 1 łyżeczka estragonu; sól. Wykonanie: Kurczaka oczyścić i umyć. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Kurczaka skropić sokiem pomarańczowym w środku i na wierzchu, oprószyć estragonem wymieszanym z solą i na 1 godz. włożyć do lodówki. Pozostałą pomarańczę naszpikować goździkami. Tuszkę nadziać pomarańczą, spiąć wykałaczkami lub szpilką do mięs, starannie owinąć folią aluminiową i piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Następnie rozchylić folię, piec mięso jeszcze 15 min., aby się zrumieniło. Z upieczonego kurczaka usunąć folię i wyjąć pomarańczę (owoc obrać i podzielić na cząstki). Kurczaka pokroić na porcje. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, cząstkami pomarańczy i sałatą.

Potrawka z kurczaka: 60 dkg piersi z kurczaka ugotowanej w wywarze warzywnym; 20 dkg pieczarek; 1 ugotowana marchewka; 1 puszka szparagów (43 dkg); 2 szkl. sosu beszamelowego; 1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry; 2 łyżki natki pietruszki; sól i pieprz do smaku. Wykonanie tej potrawy jest następujące: szparagi osączyć i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Marchew pokroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki i gotować w wywarze 10 min. Mięso razem z pieczarkami włożyć do sosu beszamelowego, przyprawić curry i dusić 10 min. Potrawkę doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze szparagami i marchewką. Podawać posypaną natką pietruszki z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

P.S. Kaczka pieczona na dziko jest pyszna z sosem wiśniowym, który możemy przyrządzić (wpis z 8.11.13.) i podać w sosjerce!

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka