logo
logo
Poniedziałek,
12 sierpnia 2013
Smak na życie

W kuchni pachnącej ziołami

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Nie ma dobrej kuchni bez ziół. Każdy kucharz wie, że nie tylko dodają potrawom smaku, ale i ułatwiają ich trawienie. Chociaż przyprawy są dodawane do potraw zazwyczaj w niewielkich ilościach - a w rezultacie ile komu smakuje - mają często ogromny wpływ na smak dania.To, jak używamy potraw, zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań, a ponieważ w sztuce kulinarnej tak naprawdę nie ma reguł /gdyż wszystko pozostaje "kwestią smaku "/, przygotowane przez nas potrawy będą tym smaczniejsze i ciekawsze, im odważniej będziemy eksperymentować z ogromnym bogactwem ziół, a także oliw, octów i sosów. Oczywiście należy zachować zawsze zdrowy rozsądek i umiar, bo na przykład aromatyczny, świeży rozmaryn potrafi zdominować inne dodatki, trzeba go więc używać ostrożnie. Natomiast nadmiar liści laurowych w potrawie sprawi, że nabierze ona gorzkiego i metalicznego posmaku.

Jakie zioła z czym komponujemy?  Z reguły tak jak lubimy, ale pamiętajmy, że potrawy z grochu i fasoli lubią cząber i majeranek, pomidory w jakiejkolwiek postaci uwielbiają bazylię, a ryby kolędrę i koperek. Do mięs z kolei dodajemy rozmaryn, tymianek, estragon. Smaczna jest cielęcina z szałwią i miętą, które doskonale też komponują się ze słodkimi deserami. Lubczyk należy dodawać do wszystkich zup i sosów.

        Dodanie odpowiednich ziół do potraw jest często najważniejszym czynnikiem decydującym o wspaniałości dania. Świeże zioła są w tym względzie lepsze od suszonych, bo chociaż te ostatnie mogą mieć intensywniejszy smak, ale brakuje im cudownego aromatu świeżych ziół. Korzystajmy więc ze świeżych, póki trwa sezon, a co nam zostanie wysuszmy i zapakujmy do słoiczków lub zalejmy oliwą. Możemy też świeże zioła zamrozić, szczelnie zapakowane w plastikowych woreczkach lub pojemniczkach. Chociaż staną się ciemniejsze, to nie zmienią smaku.

Hodowanie własnych ziół jest najepszym sposobem na używanie ich wtedy, gdy są potrzebne. Większość ziół dobrze się udaje w doniczce lub skrzynce, na parapecie okiennym. Pełnia lata jest doskonałym okresem, na przygotowanie ich na zimę. Szczególnie warto zaopatrzyć się w zielony koperek i natkę pietruszki. Teraz, kiedy rosną w glebie, na zagonach, przesycone zapachem słońca,  mają najwięcej w sobie witamin i składników mineralnych. Czymże są w porównaniu z nimi, te trzy na krzyż kupowane zimą w marketach, wymęczone gałązki? Tylko marną namiastką. Jak zrobić te zimowe zpasy?

        Robię to tak: kupuję na targu lub w małych sklepikach warzywnych /szczęśliwie jeszcze takie bywają/ pęki natki pietruszki i koperku. Dokładnie je płuczę i osuszam. Siekam drobno i ciasno upycham w plastikowych pojemniczkach. Gdy się wypełnią, zamykam, wkładam do zamrażarki. To wszystko. Zimą łyżeczką wybieram z pojemnika tyle, ile potrzebuję, reszta doskonale przechowuje się dalej.

Z natki pietruszki możemy też zrobić doskonałe pesto. Pęczek dorodnej pietruszki siekamy, doprawiamy trzema łyżkami oliwy z oliwek, zgniecionym ząbkiem czosnku i drobniutko pokrojonymi czterema dużymi orzechami włoskimi /lub brazylijskimi, bo słodsze/. Na koniec sól, pieprz i sok z cytryny. Takie pesto można też zmiksować w blenderze. Zmieszane z ugotowanym, gorącym makaronem jest szybką i smakowitą potrawą. Pesto przechowujemy w zamkniętym słoiczku, w lodówce. Smacznego!

P.S. Pamiętajmy, że jedna łyżka posiekanych świeżych ziół, odpowiada małej łyżeczce tych samych ziół suszonych. Jeśli więc chcemy świeże zioła zastąpić suszonymi, musimy dodać ich proporcjonalnie mniej. 

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka