logo
logo
Piątek,
9 stycznia 2015
Smak na życie

Karnawałowe przekąski i sałatki

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Witam Wszystkich w nowym 2015 roku.Życzę, aby był on dobry, pomyślny, pełen pokoju i miłości, abyśmy mogli czerpać radość z życia, które przecież jest pełne barw, smaków i aromatów... Minęły piękne święta Bożego Narodzenia, minęła gwarna, pełna fajerwerków noc sylwestrowa, wróciliśmy do naszej codzienności. Ale przecież trwa karnawał i chociaż nie bawimy się już tak jak nasi pradziadowie, z wigorem i rozmachem - to jednak warto w tym czasie cieszyć się obecnością bliskich i przyjaciół, dzielić się wzajemną życzliwością podczas domowych prywatek, domówek... jakkolwiek je nazwać, takie spotkania są zawsze czasem radości i miłego odprężenia. Trochę muzyki i tańca - to dobra gimnastyka! Wspólne śpiewanie, chociażby kolęd. Małe przekąski, aby nie być głodnym i rozmowy, rozmowy... na które często tak bardzo brak nam czasu! Gorąco zachęcam do takich spotkań, do tak spędzonego karnawału.

Chcę dzisiaj przedstawić kilka propozycji smacznych i pożywnych sałatek i przekąsek, które nie będą wymagały od nas wiele pracy i naprawdę są łatwe w przygotowaniu. Przypomnę znane zapewne nam śliwki w boczku, małe kanapeczki z tak prostym dodatkiem jak wędzona ryba czy pasta jajeczna. Są to przekąski, które z powodzeniem możemy podać podczas małego, domowego przyjęcia. Zatem do dzieła!

1. ŚLIWKI W BOCZKU

     SKŁADNIKI: opakowanie lub dwa cieniutkich plasterków wędzonego boczku; suszone śliwki bez pestek ( moczę je w rumie, aby były bardziej aromatyczne, ale nie jest to konieczne). WYKONANIE: każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczku, nadziewamy na wykałaczkę i zapiekamy w piekarniku, aż boczek się zrumieni. Podajemy ciepłe, ale zimne są też smaczne. Możemy też  smażyć na patelni, ale prościej w piekarniku.

2. PIKANTNE OLIWKI

    SKŁADNIKI: 2małe pikantne papryki; mała cebula; 2 szklanki zielonych oliwek; odrobina oliwy i soku z cytryny. WYKONANIE: papryczki przesmażyć z drobno posiekaną cebulą. Połączyć z oliwkami, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki i podawać następnego dnia. 

3. SZASZŁYKI OWOCOWE Z INDYKIEM

     SKŁADNIKI: 125 g filetu z indyka, ananas z puszki w kostkach lub świeży, pokrojony w kostkę; winogrona; kilka liści sałaty lodowej; sos sojowy; pieprz. WYKONANIE: filet pokroić w małą kostkę, macerować 15 min. w 6 łyżkach sosu sojowego z pieprzem. Wyjąć, smażyć ok. 5 min. na patelni. Nabijać na wykałaczki na przemian z kawałkami sałaty, winogrona i ananasa.

4. POMIDORKI KOKTAJLOWE W MIĘSNYM PŁASZCZYKU

     SKŁADNIKI: (podaję przepis podstawowy, w miarę potrzeb należy podwoić lu potroić składniki). 30 dkg mielonej łopatki; 8 podłużnych pomidorków koktajlowych; małe jajko; łyżka startego parmezanu; posiekany mały ząbek czosnku; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; łyżeczka tartej bułki; łyżeczka suszonego oregano; sól i pieprz; bułka tarta i olej do smażenia. WYKONANIE: mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, posiekany czosnek, parmezan, bułkę tartą i pietruszkę oraz oregano. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidorki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie obtoczyć w masie mięsnej formując małe, owalne kotleciki, panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kotleciki na rumiany kolor. Doskonale smakować będą z intensywnymi w smaku sosami na bazie jogurtu naturalnego np. czosnkowym, z pastą chili.

5. SAŁATKA Z SZYNKĄ I GREJPFRUTAMI

     SKŁADNIKI: po 15 dkg szynki i sera salami; 2 grejpfruty (ok. 60 dkg), 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich; do przybrania: 4 czubki cykorii, 4 wiśnie z kompotu. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki cukru pudru; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem oraz cukrem. Grejpfruty wyszorować w gorącej wodzie. Następnie ostrym nożem, nacinając skórkę w ząbki, przekroić na pół i ostrożnie, aby nie uszkodzić skórek, wyciąć miąższ. Miąższ podzielić na cząstki i ostrym nożem oczyścić z błonek. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Miąższ owoców, ser, szynkę oraz orzechy wymieszać z sosem. Sałatkę podawać w pucharkach ze skórek lub w jakikolwiek inny sposób, przybraną czubkami cykorii i wiśniami ( z tej ilości składników wychodzi ok. 6 porcji).

6. SAŁATKA  VIVA ITALIA

     SKŁADNIKI: 1główka sałaty strzępiastej; 2 szkl. ugotowanego makaronu al dente kolanka; 1 pęczek rzodkiewki pokrojonej w plasterki; 10 dkg szynki pokrojonej w kostkę; szczypiorek, delikatnie uprażone na suchej patelni pestki słonecznika; sałatkowy sos włoski knorr. WYKONANIE: wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przygotowany wg przepisu na opakowaniu sos i sałatka gotowa. Możemy zrobić też sami sos vinegret dodając do niego trochę suszonej bazyli i oregano.

7. SAŁATKA Z WĘDZONEGO KURCZAKA

     SKŁADNIKI: ćwiartka kurczaka wędzonego; 3 pomidory; biała część pora; 3 pałeczki selera naciowego; 4 łyżki kukurydzy z puszki; 1/2 kapusty pekińskiej; papryka żółta i czerwona. Na sos: jogurt naturalny; 4 łyżki majonezu; 2 ząbki czosnku; sól; pieprz; bazylia; oregano; dodatkowo 4 kawałki bułki na grzanki. WYKONANIE: z kurczaka zdjąć skórę. Mięso pokroić w kostkę. dodać pokrojone warzywa( pomidory w ćwiartki). Bułkę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle i posypać sałatkę. Jogurt i majonez wymieszać, dodać roztarty czosnek i doprawić do smaku. Sos i sałatkę podawać osobno.

                                                                                              SMACZNEGO!

P.S. Jeśli chodzi o małe kanapki to robimy je z dowolnego pieczywa. Mogą to być małe bagietki, pokrojone w malutkie krążki lub pieczywo razowe pokrojone np. w kwadraciki lub trójkąty. Smarujemy je odrobiną masła np. czosnkowego (ucieramy kilka ząbków czosnku z odrobiną soli i mieszamy z miękkim masłem), na to kładziemy kawałki wędzonego łososia, posypujemy koperkiem. Tak samo możemy zrobić kanapki z wędzonym pstrągiem - chlebek smarujemy odrobiną masła, chrzanu (może też być ostry sos chrzanowy wasabi) i na to kładziemy kawałki pstrąga, posypujemy siekanym szczypiorkiem. Jeśli chodzi o pastę jajeczną to ja robię ją tak: ugotowane na twardo jajka siekam, solę i pieprzę do smaku, dodaję łyżeczkę musztardy i majonez oraz posiekany gruby lub cienki szczypior. Wszystko mieszam, gotową masę kładę na posmarowane masłem kanapki. To tylko kilka propozycji, wszystko zależy od naszej inwencji i fantazji! Życzę miłej zabawy.

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka