logo
logo
Piątek,
13 czerwca 2014
Smak na życie

Sezon na truskawki

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Truskawkowy sezon w pełni, za chwilę sypną się też jagody, maliny, borówki amerykańskie... Te pyszne owoce dojrzewające naturalnie, w słońcu, są tak krótko, że warto nacieszyć się ich bogactwem i tak jak niegdyś śpiewano w piosence: "pełną garścią wybierać z koszyka". Oczywiście najsmaczniejsze są te, prosto zrywane z krzaczków, ale kiedy już się  nimi w takiej postaci nasycimy, spróbujmy wyczarować z nich coś pysznego. Warto latem mieć w zamrażarce porcje kruchego ciasta. Kiedy przyjdzie nam ochota na smaczny deser, wystarczy rano je wyjąć, by odmarzło, koło południa włożyć w formę i piec ok. 10-15 min., a potem nałożyć na nie serek (wyśmienite mascarpone), bitą śmietanę, owoce. Można też ponownie szybko zapiec z owocami, po wyjęciu z pieca i lekkim przestudzeniu, podawać z kleksem bitej śmietany - i pyszny, świeży deser gotowy. Podam jeden z najprostszych sposobów przygotowania kruchego ciasta.

KRUCHE CIASTO: czubata szklanka mąki; 2 żółtka; 125 g schłodzonego masła; ćwierć szklanki drobnego cukru. WYKONANIE: najważniejsze w tym cieście jest jak najkrótsze wyrabianie - dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę kruche. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone drobno zimne masło, cukier i żółtka ugotowanych wcześniej na twardo jajek. Wszystko błyskawicznie zagnieść i wstawić do lodówki, tak aby się schłodziło lub zamrozić. Z tak przygotowanego ciasta możemy piec tarty i babeczki, które wypełniać możemy sezonowymi owocami, kremami, bitą śmietaną, galaretką... jak tylko fantazja nas zainspiruje!

        Zatem wróćmy do truskawek, bo właśnie teraz mamy ich wysyp. Wiemy już jak zrobić smaczne kruche ciasto z truskawkami. Tak samo pyszne będzie przygotowane na biszkopcie. Oprócz ciast, z truskawek możemy przygotować wiele innych, pysznych potraw i to nie tylko na słodko. Oto kilka propozycji.

1.SZYBKI DESER OWOCOWY

SKŁADNIKI: 1/2 kg truskawek; 2 banany; 5 łyżek cukru (można mniej); 2-3 łyżki cukru pudru; 500 ml śmietany kremówki 30%; 2 opakowania galaretki - truskawkowa i agrestowa. WYKONANIE: galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu z mniejszą ilością wody. Truskawki zmiksować razem z bananami i cukrem na puszystą masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę i przełożyć do pucharków. Masę owocową połączyć z połową bitej śmietany i polać nią galaretkę. Przystroić pozostałą śmietaną. Wstawić do lodówki. Wyjąć tuż przed podaniem.

2. SAŁATKA ZE SZPARAGÓW I TRUSKAWEK

SKŁADNIKI: pół pęczka zielonych szparagów; duża garść truskawek; garść pomidorków koktajlowych. NA DRESSING: 3 łyżki oliwy; łyżkę octu balsamicznego; łyżeczkę soku z cytryny; kilka listków bazylii; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: każdy szparag złap za oba końce i delikatnie zegnij. Gdy pęknie, odłóż część z główką na bok. Z dolnych, zdrewniałych części możesz zrobić zupę. Części górne wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 5 min. Wyłów, przelej zimną wodą, osusz i pokrój w kawałki. Truskawki podziel na ćwiartki, pomidorki na pół. Wrzuć wszystko do miski. Ocet połącz z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj oliwę i wymieszaj na gładką emulsję.Bazylię porwij w palcach i dodaj do dressingu. Polej sałatkę.

3. SALSA POMIDOROWO - TRUSKAWKOWA

SKŁADNIKI: duża garść truskawek; pomidor; szalotka; pół ostrej papryczki; garstka świeżej mięty; garstka świeżej kolendry. NA DRESSING: łyżka oliwy; łyżeczka miodu; skórka otarta z połowy limonki; sok z połowy limonki; duża szczypta gruboziarnistej soli. WYKONANIE: truskawki i pomidor pokrój w kostkę, szalotkę i papryczkę drobno posiekaj. Wrzuć do miski, dodaj posiekane zioła. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok i skórkę z limonki. Dressingiem polej salsę, wymieszaj i dopraw solą. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Podawaj do zimnych mięs albo z kukurydzianymi chipsami.

                                                        SMACZNEGO!

P.S. Dojrzałe, świeże owoce są również doskonałym naturalnym kosmetykiem. Wzmacniają naczynia krwionośne, odżywiają, nawilżają i wygładzają skórę. Np. truskawkowa maseczka wybiela cerę i zęby. Jej wykonanie jest bardzo proste: rozgnieść 7 dużych truskawek i zmieszać z łyżką śmietany kremówki. Papkę nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Truskawki możesz też zmieszać z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kroplami cytryny. Albo pokroić je w plasterki i położyć na twarz. Zęby wyczyszczone rozgniecioną truskawką stają się bielsze. Owocową maseczkę nakładaj na 20 min., najlepiej podczas wieczornej kąpieli. Aby nie spłynęła, przykryj twarz lnianą ściereczką lub gazą.

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka