logo
logo
Wtorek,
28 października 2014
Smak na życie

Menu dla małych łasuszków

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Nie ma chyba na świecie dziecka, które nie lubiłoby słodkich łakoci. I chociaż nie wiem jak byśmy się starali, by nasze pociechy nie jadły słodyczy, to nie uda nam się całkowicie ich od tego uchronić. Możemy jednak "zminimalizować straty", przygotowując dla naszych pociech łakocie domowej roboty. Warto poświęcić jedno lub kilka sobotnich popołudni, na przygotowanie smacznych i w miarę zdrowych potraw dla naszych milusińskich. Jeśli zaprosimy ich do wspólnego przygotowania, np. do wypieku ciasteczek, to chwile spędzone razem w kuchni, staną się nie tylko wspaniałą zabawą, ale będą też czasem, który w pamięci naszego dziecka pozostanie jako jedno z najmilszych wspomnień dzieciństwa. Warto dla takich chwil poświęcić kilka godzin naszego cennego czasu. Zatem zacznijmy od łakoci. 

1. CIASTECZKA OWSIANE

     SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szkl. mąki; kostka masła; 1/2 szkl. cukru pudru; garść płatków owsianych; garść płatków migdałowych. WYKONANIE: masło utrzyj z cukrem, aż będzie puszyste. Dodaj przesianą mąkę, zagnieć. Dorzuć płatki owsiane, znów zagnieć. Odrywaj małe kawałki, formuj kulki, rozgnieć dłonią na gruby placuszek (to zadanie w sam raz dla naszych malców). Posyp na wierzchu płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez kwadrans. Jeśli zrobimy większą porcję ciasteczek, możemy z powodzeniem przechowywać je w szklanym, zakręcanym słoju, blaszanej puszce lub innym zamykanym, przeznaczonym do kontaktów z żywnością, pojemniku.

2. CHRUPIĄCE BATONIKI

     W Anglii mówi się na nie "crunch" i podaje do herbaty, choć najlepsze są z ciepłym mlekiem. Są smaczną i energetyczną przekąską. Możemy się nimi posilić podczas wycieczki rowerowej albo długiego spaceru. Wszystkie składniki są zdrowe ( może z lekkim zastrzeżeniem do cukru i dmuchanych kulek pszennych) i pyszne.

SKŁADNIKI: 2 szkl. płatków owsianych; szkl. cukru trzcinowego; kostka masła; 3/4 szkl. miodu; 1 szkl. dmuchanych ziaren pszenicy; po 1/2 szkl. siekanych orzechów laskowych, migdałów, ziarna słonecznika i rodzynek. WYKONANIE: płatki owsiane, orzechy, migdały i ziarno słonecznika upraż na złoto na dużej patelni lub blasze w piekarniku. W rondlu rozpuść cukier, do karmelu dodaj masło, a gdy lekko przestygnie - miód. Gęstym syropem zalej uprażone nasiona i bakalie, wymieszaj dokładnie. Przełóż na blachę wysmarowaną masłem, wyrównaj. Przykryj pergaminem i odstaw na 2-3 godziny do stwardnienia. Potem pokrój w prostokąty. Możesz je zawijać w folię lub pergamin - dłużej wytrzymają.

Teraz propozycja na sycące śniadanie, przed większą wyprawą lub podwieczorek.

3. RACUCHY Z DŻEMEM I TRUSKAWKAMI / LUB INNYMI SEZONOWYMI OWOCAMI/

     SKŁADNIKI: 3/4 szkl. mąki; 3/4 szkl. maślanki; łyżka śmietany; 1 jajo; łyżka masła; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; duża szczypta soli; 5 łyżek ulubionego dżemu owocowego; garść owoców. WYKONANIE: mąkę przesiej do miski, wsyp sodę, sól, proszek do pieczenia i zamieszaj. Masło rozpuść, wlej do mąki razem ze śmietaną i maślanką. Wymieszaj trzepaczką i odstaw na kwadrans. Rozgrzej patelnię, nalewaj po małej chochli ciasta i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty, aż racuchy się zrumienią. Przwróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Gotowe racuchy podawaj z odrobiną dżemu i owocami. Możesz je także polać syropem klonowym lub niescukrzonym miodem i ozdobić bitą śmietaną.

4. NALEŚNIKI Z SOSEM CZEKOLADOWYM

    SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szkl. mleka; 4 jajka; 2 łyżki oleju rzepakowego; 1 szkl. mąki; 1/2 łyżeczki soli. NA SOS: tabliczka deserowej czekolady; 1/2 szkl. śmietanki kremówki; ćwierć szkl. cukru. WYKONANIE: jajka wbij do miseczki, roztrzep. Dodaj mleko, olej, mąkę, sól i zmiksuj składniki na gładką masę. Usmaż cienkie naleśniki. Do rondelka wrzuć pokruszoną czekoladę, dodaj śmietankę i cukier. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez ok.5 min. Naleśniki poskładaj w trójkąty i podawaj na ciepło z sosem czekoladowym.

        Niestety nie samymi łakociami żyje człowiek. Jakkolwiek nasze łasuszki na pewno mają na ten temat inne zdanie, to jednak musimy serwować im również bardziej konkretne dania. Oto kilka propozycji, które może przełamią nudę tradycyjnej, szkolnej kanapki.

5. KANAPKA FARMERSKA

    SKŁADNIKI: 4 kajzerki ( lub tyle, ile trzeba); 4 jaja; 8 plastrów bekonu; 4 łyżki masła; pomidor; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: bekon usmaż na chrupko na patelni, odłóż. Odlej nadmiar tłuszczu, wrzuć łyżę masła i usmaż jajecznicę. Bułki przekrój na pół, posmaruj masłem. Na każdą połóż po 2 plastry bekonu, dużą łyżkę jajecznicy i 2 plastry pomidora. Złóż kanapki.

6. HAMBURGER Z PALCZATKĄ I IMBIREM

     SKŁADNIKI: 450 g mielonej cielęciny (lub innego chudego mięsa); 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru; 1 kłącze palczatki cytrynowej (ewentualnie można zastąpić posiekaną, świeżą kolendrą i odrobiną startej skórki cytryny); 2 łyżki dobrego oleju; sól i mielony, starty czarny pieprz; bułki do hamburgerów; sałata; pomidor; ogórek. WYKONANIE:  włożyć mielone mięso  do miski. Dodać imbir i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Obrać palczatkę cytrynową z twardej skórki, posiekać jak najdrobniej, dodać do mięsa i wymieszać. Uformować 4 hamburgery i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Rozgrzać olej na dużej teflonowej patelni. Wrzucić hamburgery. Smażyć na małym ogniu z każdej strony, tak długo, aż nie będą surowe w środku. Wyjąć z patelni łopatką na papierowy ręcznik, żeby osączyć z tłuszczu. Bułki przekroić, posmarować odrobiną majonezu, ułożyć sałatę i warzywa, na nie hamburger, bułkę nakryć drugą połową i podawać.

7. PITA Z KURCZAKIEM

    SKŁADNIKI: kawałek pieczonej lub ugotowanej w warzywach piersi kurczaka; 1 chlebek pita lub ciabatta; 1/2 pomidora; 1/4 strąka czerwonej papryki; kilka listków rukoli lub liść sałaty masłowej; łyżka gęstego jogurtu; łyżeczka chrzanu; sól do smaku. WYKONANIE: paprykę i mięso pokroić w paseczki, sałatę opłukać i osuszyć. Pomidor pokroić w półplasterki. Jogurt wymieszać z chrzanem, posmarować chlebek, nałożyć warzywa i kurczaka. Chlebek złożyć na pół. / podaję za: Superhobby nr 4/2014/.

8. PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

     Pulpeciki należy upiec w sosie, bez wstępnego obsmażania. SKŁADNIKI: 220 g mielonej wołowiny (lub innego chudego mięsa); 4 kiełbaski np. grillowe; 800 g pokrojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: mięso mielone włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Obrać kiełbaski ze skórki, rozdrobnić i starannie wymieszać z mięsem. Uformować z mięsa kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ułożyć w jednej warstwie, w naczyniu żaroodpornym. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Utrzeć pomidory w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Polać przecierem pulpeciki tak, żeby całe były zakryte. Piec 40 min.,mieszając raz lub dwa razy. Sprawdzić czy są dopieczone w środku i podawać z ugotowanym al dente spaghetti lub innym, ulubionym przez dzieci makaronem.

9. KOTLECIKI Z SANDACZA

    SKŁADNIKI:800 g filetów z sandacza bez skóry; jajko; garstkę świeżych ziół (szczypiorek, koperek, bazylia); 4 łyżki bułki tartej; kwaśne jabłko; łyżkę miodu; 1/ 2 szkl. soku jabłkowego; 1/2 opakowania kwaśnej śmietany; łyżeczkę masła; 2 gałązki natki pietruszki; cytrynę; sól i pieprz do smaku; olej do smażenia. WYKONANIE: sandacza pokrój w grubą kostkę, wrzuć do robota kuchennego i rozdrobnij. Wymieszaj z jajkiem i posiekanymi ziołami. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką soku z cytryny. Wyrabiaj masę , dodając po łyżce bułki tartej, aż będzie zwarta. Uformuj nieduże kotleciki i smaż na gorącym oleju po 3 min. z każdej strony. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż 2 minuty, mieszając. Wlej miód, smaż chwilę i dodaj sok jabłkowy. Zagotuj, wlej do miksera, zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną i podawaj do gorących kotlecików.

                                                                                            SMACZNEGO!

 P.S. Aby zneutralizować charakterystyczny ostry zapach ryby należy: umytą rybę skropić sokiem z cytryny i wstawić na godzinę do lodówki; można też moczyć rybę 2 godz. w mleku; natrzeć surową rybę ziołami albo obłożyć pokrojoną cytryną, selerem lub natką pietruszki i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka