logo
logo
Wtorek,
15 grudnia 2015
Smak na życie

Świąteczne ciasteczka

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Minął szary listopad, mija szary grudzień, chociaż ten ostatni coraz bardziej rozjaśnia światło adwentowych świec. Już trzecia z nich płonie w adwentowym wianku, a to znak, że święta coraz bliżej. Wśród powodzi propozycji - bo moda na gotowanie trwa od wielu sezonów i w każdej prawie gazecie, tygodniku, ilustrowanym czasopiśmie a także w wielu programach telewizyjnych - znajdujemy przepisy na potrawy z całego świata. Pragnę i ja dołączyć małe "co nieco". A ponieważ nie często proponuję słodkie wypieki, dzisiaj będzie tylko "słodko"!

Jedną z licznych rozkoszy świątecznego stołu w czasie Bożego Narodzenia są pierniczki i ciasteczka, chętnie jadane przez dzieci. Te słodkie łakocie możemy wspólnie z nimi przygotować i upiec, będzie to wspaniałe popołudnie spędzone z naszymi pociechami, jakże inne od rutyny codziennego dnia. Atutem tych wypieków jest możliwość przygotowania ich dużo wcześniej, nawet kilka tygodni przed świętami. Zamknięte w blaszanej puszce nie stracą swojego smaku i aromatu, a w przypadku pierniczków będą nawet smaczniejsze. Będą też miłym podarunkiem pod choinką i smacznym poczęstunkiem dla kolędników i gości. A zatem dzisiaj kilka propozycji na przygotowanie świątecznych pierniczków i ciasteczek.

1. PIERNICZKI LUKROWANE

    SKŁADNIKI: ciasto - 50 dkg mąki pszennej; 12 dkg masła; 2 jajka; 10 dkg cukru; 1/2 szklanki miodu; po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia; 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników; 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych; do przybrania: 20 dkg uprażonych płatków migdałowych ( lub co wolimy). Lukier: 15 dkg cukru pudru; sok z cytryny lub 4 łyżki koniaku albo brandy. WYKONANIE: masło i miód roztopić, dodać cukier mieszając, rozpuścić. Ostudzić i połączyć z przesianą mąką. Dodać jajka, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz orzechy. Ciasto starannie wyrobić i rozwałkować na grubość 1 cm. Okrągłą foremką wycinać pierniczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć na gęstą masę z sokiem cytrynowym lub koniakiem.

2. PIERNICZKI WARSZAWSKIE

     SKŁADNIKI: 80 dkg ususzonego razowego chleba; 1 szkl. miodu; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 4 białka; 5 dkg migdałów; 2 łyżeczki przyprawy do pierników; szczypta soli. WYKONANIE: chleb zemleć na mąkę. Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać (2 łyżki odłożyć). Miód zrumienić, wsypać zmielony chleb i mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do pierników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać trochę miodu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Białka ubić z dodatkiem soli na pianę, a następnie porcjami dodawać do ciasta, na przemian z migdałami i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem posmarowanym tłuszczem. Z ciasta uformować małe kulki, położyć je na papierze, spłaszczyć dłonią, posypać odłożonymi migdałami i piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.

3. CYNAMONKI

     SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki cukru pudru; 2 czubate łyżki masła lub innego tłuszczu; 1 jajko; 1 łyżeczka cynamonu. WYKONANIE: z przesianej mąki, żółtka, masła, cukru pudru i cynamonu zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i małą szklaneczką lub specjalnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Smarować je rozbełtanym białkiem albo posypać migdałami zmieszanymi z cukrem. Następnie piec ok. 15 min. na jasnozłoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ( z termoobiegiem - 180 stopni C.).

4. ROGALIKI Z BAKALIAMI

     SKŁADNIKI: 250 ml oliwy, 250 ml wody; 50 dkg mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; sok z 1 cytryny; 25 dkg orzechów włoskich; 25 dkg migdałów; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki mielonych goździków; miód. WYKONANIE: z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami, dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok z cytryny wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włóżyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temperaturze 170 stopni C piec 15 min. Posypać cukrem pudrem.

        Na koniec jeszcze jeden przysmak na wigilijny stół - kutia. Składnikiem prawdziwej kutii jest pszenica, jeśli jednak jej nie mamy, możemy dodać ugotowanego pęczaku.

   KUTIA

    SKŁADNIKI: 3/4 szklanki pszenicy; 1 szkl. maku; 1/2 szkl. płynnego miodu; 2 figi; 3 daktyle; 2 łyżki posiekanych migdałów bez skórki; 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej; 3 łyżki słodkiej śmietanki; łyżeczka cukru waniliowego. WYKONANIE: wypłukany i sparzony mak dwa razy przekręcić przez maszynkę. Pszenicę wypłukać i gotować do momentu, aż ziarna będą miękkie. Przygotowany mak utrzeć z miodem,śmietanką i cukrem waniliowym. Następnie do masy makowej dodać wystudzoną pszenicę lub pęczak i całość dokładnie wymieszać. Dodać posiekane migdały, skórkę pomarańczową oraz posiekane figi i daktyle. Całość kutii starannie wymieszać, przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki. Jest to potrawa, która może być przechowywana nawet przez kilka dni.

                                                                          SMACZNEGO!

 

        Wszystkim internautom życzę błogosławinych, zdrowych, spokojnych, smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Niechaj te Święta będą wypełnione Miłością, Radością, wzajemną Życzliwością... I pamiętajmy, że świąteczny stół, prezenty są tylko miłym dodatkiem. Tym co najważniejsze, przyczyną naszego świętowania, Centrum - jest Dzieciątko Jezus - przychodzący do Nas ze swoją Miłością i pukający do drzwi naszych serc - Bóg. Szczęść Boże!

 

P.S. Kruche ciasteczka, pierniczki, bezy najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanych blaszanych puszkach. Do jednego pojemnika nie należy wkładać różnego rodzaju wypieków, gdyż łatwo chłoną zapachy.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka