logo
logo
Wtorek,
5 sierpnia 2014
Smak na życie

Groszek i spółka

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Wśród wielobarwnych warzyw lata cieszących nie tylko zmysł naszego smaku, ale także i wzroku, znajdują się warzywa, o których być może czasami zapominamy w naszej letniej kuchni. Może dlatego, że są praktycznie dostępne przez cały rok w postaci suchej, mrożonek czy też konserw. A jednak, jak wszystkie,są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe, gdy są świeżo zerwane z krzaka. Mam na myśli bogate w błonnik, minerały, witaminy- rośliny strączkowe. Warto włączyć je do naszego letniego jadłospisu. Oto kilka propozycji na potrawy przygotowane z zielonego groszku, fasolki szparagowej i bobu.

1. ZUPA Z GROSZKU Z ZIOŁAMI

    SKŁADNIKI: 2 szklanki młodego wyłuskanego groszku; szalotka; ząbek czosnku; 3 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego; łyżka masła; duża szczypta mielonego imbiru; 1/2 szkl. kwaśnej śmietany; garstka świeżych ziół (np. majeranek, estragon, tymianek, pietruszka); sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: szalotkę i czosnek drobno posiekać. Wrzucić do garnka na rozgrzane masło, smażyć chwilę, mieszając. Dodać groszek i imbir, smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, zagotować. Trzymać na ogniu 8 min., zabielić śmietaną i jak nieco przestygnie, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, rozlać do miseczek, posypać drobno posiekanymi ziołami.

2. SAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I POREM

    SKŁADNIKI: 2 szklanki zielonego groszku; 2 pory; 2 jabłka; nektarynka; łyżka majonezu; 3 łyżki jogurtu naturalnego; cytryna, sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: groszek gotować 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Białe części pora pokroić w cienkie paseczki. Jabłka i nektarynkę umyć, usunąć gniazda nasienne i pestkę, pokroić w kostkę razem ze skórką. Skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z jogurtem i odrobiną soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.

3. SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU

    SKŁADNIKI: szklanka zielonego groszku; 2 szklanki młodego bobu; 3 piórka szczypiorku; garść świeżej mięty; kawałek parmezanu. NA DRESSING: 1/4 szkl. oliwy; cytrynę; dużą szczyptę cukru; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: Bób i groszek umyć. Zagotować wodę w garnku, wrzucić bób. Gotować 10 min., następnie wsypać groszek i gotować jeszcze 5 min. Przelać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Połączyć składniki dressingu. Bób obrać, wrzucić do miski, dodać groszek i posiekany szczypiorek. Polać sosem, wrzucić listki mięty i wymieszać. Na wierzchu położyć kilka strużynek parmezanu.

4. SAŁATKA Z BOBEM, MIĘTĄ I ORZESZKAMI PINII

    SKŁADNIKI: szalotka; 2 szkl. młodego bobu; cytryna; duża gruszka; garść orzeszków pinii; 2 gałązki mięty; ząbek czosnku; 4 łyżki oliwy; kawałek parmezanu; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Bób opłukać i gotować we wrzątku 6 min. Odcedzić, nieco ostudzić, obrać i przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny. Gruszkę przeciąć wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki i dodać do bobu. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, aż się zrumienią. Miętę posiekać, wymieszać z czosnkiem i szalotką, dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Rozłożyć do miseczek, na wierzchu położyć wiórki parmezanu.

5. SAŁATKA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

    SKŁADNIKI: 3 garści fasolki szparagowej; cebulę; plaster wędzonego boczku (ok. centymetra grubości); 2 łyżki oliwy; łyżeczkę cukru; 3 łyżki octu z białego wina; łyżkę soku z cytryny; 1/2 szkl. bulionu warzywnego; garstkę listków bazylii. WYKONANIE: fasolkę oczyścić, odciąć końce i ugotować al dente (na pół twardo) w osolonym wrzątku. Osączyć i ostudzić. Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić na patelnię z oliwą , smażyć, aż się zeszkli. Posypać cukrem, wlać ocet, sok z cytryny i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 2 min. Wrzucić fasolkę do miski, wlać zawartość patelni, wymieszać. Odstawić na godzinę. Przed podaniem posypać bazylią.

                                                     SMACZNEGO!

P.S. Do w/w potraw z groszkiem można w ostateczności użyć  groszku mrożonego. Będą też dobre. Jeśli chodzi o bób, jest również bardzo smaczny ugotowany, obrany i polany odrobiną rozpuszczonego masła wymieszanego z posiekanym ząbkiem czosnku. Gdy posiekane pory przelejemy wrzątkiem będą łagodniejsze w smaku.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka