logo
logo
Piątek,
13 września 2013
Smak na życie

Ciasta pachnące owocami

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Wśród wielu wspomnień z dzieciństwa jest jedno, do którego powracam ze szczególnym upodobaniem. Wspominam często niedzielne podwieczorki pachnące kawą i ciastem, spotkania i rozmowy z najbliższymi. Byli tam wszyscy, których kochałam. W naszym domu, skromnym i raczej ubogim, niedziela zawsze była świętem. Mieszkaliśmy z dziadkami. W sobotę po południu babcia z mamą piekły ciasto. W niedzielę na nakrytym świątecznym obrusem stole ustawialiśmy talerzyki, filiżanki i ciasto. Siadaliśmy przy nim wszyscy: dziadkowie, rodzice, odwiedzający nas wujostwo i my- dzieci - wnukowie dziadków. Lubiliśmy słuchać opowieści dziadków z lat ich młodości, z czasów wojny...

Nie dajmy sobie wmówić, że dzisiaj w naszym zabieganym życiu, nie mamy czasu na świętowanie niedzieli. Po prostu zrezygnujmy czasami z kolejnego odcinka serialu, wyłączmy na chwilę komputer, odłóżmy na bok komórkę itp. Nakryjmy do stołu, zapalmy świecę i siądźmy, z tymi których kochamy, do niedzielnego podwieczorku. Teraz, kiedy lato się kończy a jesień zaczyna, skorzystajmy z darów natury, jakimi są owoce z naszych rodzimych sadów.

        Proponuję bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze smaczne ciasto pod wszystkie owoce. Potrzebne będą:

4 jajka; 1 szkl. cukru; 1 cukier wanil.; 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 kostka masła /lub innego tł./; tłuszcz i bułka tarta do formy; owoce sezonowe. Jajka ubijamy z cukrem i c. wanil. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Miksujemy. Przez sito przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy do masy i delikatnie miksujemy lub mieszamy. Wylewamy na przygotowaną formę, na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 min. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest ciepłe, ale też bardzo dobre na zimno, można więc przygotować je dzień wcześniej. Jeśli dodamy kleks bitej śmietany jest po prostu... mniam! Bardzo smaczne jest z rabarbarem- w tej wersji nie dodaję cukru waniliowego do ciasta, tylko posypuję nim obrany i pokrojony rabarbar- po ok. godzinie, przygotowuję ciasto i wykładam na nie rabarbar.

Drożdżówka ze śliwkami-potrzebne składniki to:

2 jajka całe; 1/2 szkl. cukru; 1/2 kg mąki; 1/2 k. palmy lub masła; 5 dag świeżych drożdży; 1 szkl. mleka / lekko ciepłe/; 2-3 łyżki dobrego oleju. Wykonanie: palmę stopić. Drożdże+łyżka cukru+ mleko - postawić do rośnięcia w cieple. Jajka rozkręcić z pozostałym cukrem, dodać mąkę /nie mieszać/, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wymieszać. Tłuszcz nie za gorący wlać do ciasta /dodać olej/. Wyrabiać /ciasto będzie dość miękkie, ale takie ma być-ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę mąki/. Pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować, posypać mąką, wyłożyć ciasto. Na cieście ułożyć wypestkowane śliwki /ok. 1/2 kg/ otwartymi częściami do góry, posypać kruszonką / na kruszonkę potrzeba ok. 1/2 kostki masła, 1-2 łyżki cukru i mąki tyle, aby razem mieszając składniki, otrzymać okruchy/. Piec ok 1/2 godz. w temp. 170-180 stopni / przed wyjęciem najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się wypiekło/. Smacznego!

P.S. Podane w przepisach porcje są na nieduże blaszki. Aby otrzymać dużą blachę ciasta, należy podwoić ilość składników np. zamiast 2 jajek 4 itd...

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka