logo
logo
Sobota,
5 października 2013
Smak na życie

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Zupy to ważny element naszych posiłków. Niestety często o tym zapominamy. Odpowiednio przygotowana zupa jest niskokaloryczna, dostarcza organizmowi błonnika, potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminy E oraz beta-karotenu, a także płynu. Poza tym zjadając zupę zaspokajamy pierwszy głód, dzięki czemu nasz organizm nie będzie domagał się ogromnej porcji drugiego dania. W konsekwencji zjemy sycący obiad, z mniejszą dawką kalorii. W upalne lato jedzmy zupy owocowe i warzywne chłodniki. Jesienią niech będą to zupy grzybowe, dyniowe i ziemniaczane. Zimą rozgrzeje nas dymiący talerz kapuśniaku, fasolowa, grochówka. Wiosną z pewnością ucieszy nas wywar ze świeżych warzyw. Jest jesień, a zatem kilka propozycji na pyszne, kolorowe, rozgrzewające jesienne zupy.

1. Zupa chrzanowo-ziemniaczana: 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego; 5 ziemniaków; cebulę; 2 ząbki czosnku; łyżkę masła; 2 łyżki chrzanu ze słoika; opakowanie kwaśnej śmietany; 1/2 łyżeczki majeranku; sól i pieprz do smaku. Wykonanie jest następujące: ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle w dużym garnku 15 min. Następnie wlewamy bulion, doprawiamy majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na tarce ścieramy cebulę, dodajemy do zupy. Gotujemy 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce mieszamy chrzan ze śmietaną i zabielamy zupę. Doprawiamy, możemy posypać natką pietruszki i natychmiast podajemy.

2. Zupa z cukini z parmezanem: 4 średnie cukinie; 4 łyżki oliwy; 1/2 główki czosnku; 1/2 opakowania śmietany; garstkę bazylii, garstkę natki pietruszki; 4 łyżki utartego parmezanu; 3 szklanki bulionu z kurczaka; kilka listków rukoli do ozdoby; sól i pieprz do smaku. Wyk.: cukinie kroimy w cienkie półplasterki, czosnek siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinie i czosnek. Dusimy na małym ogniu ok 10 min. aż zmiękną. Pod koniec dodajemy bazylię.  Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 8 min. Trzy czwarte zupy odlewamy i miksujemy na gładko. Mieszamy z resztą zupy, dodajemy posiekaną natkę, śmietanę, parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną odrobiną parmezanu i przybraną rukolą.

3. Zupa z papryką i kolendrą: 2 czerwone papryki; 2 puszki fasoli czerwonej kidney; 800 ml bulionu warzywnego; 2 cebule; 2 ząbki czosnku; sól, pieprz kajeński do smaku; łyżkę curry; łyżeczkę tabasco; 200 ml śmietany 30%; pęczek kolendry; łyżkę oliwy. Wyk.: cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie. Paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i zalej bulionem. Dopraw w/w przyprawami, gotuj przez 10 min. Fasolę dodaj do zupy razem ze śmietaną. Gotuj przez 4 min. Podawaj udekorowaną kolendrą. Smacznego!

P.S. Jest teraz dostępna żurawina, warto więc zrobić jej odrobinę do świątecznych mięs. Oto prosty i szybki w wykonaniu przepis na żurawinę do mięsa: 1kg żurawin; 1/2 kg cukru; szklanka wody; płaska łyżeczka sproszkowanego cynamonu; można dodać kilka jabłek lub twardych ulęgałek. Wykonanie bardzo łatwe. Oczyszczone owoce wrzucamy do syropu z wody i cukru (jabłka lub gruszki pokrojone w kostkę), doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. To samo robimy następnego dnia. Słoiki zamykamy na gorąco i ustawiamy dnem do góry. Gotowe!                       

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka