logo
logo
Wtorek,
15 kwietnia 2014
Smak na życie

Świąteczne smakołyki

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Rozpoczął się Wielki Tydzień. Skupiamy się na duchowych przeżyciach tego tygodnia, ale też myślimy o tym, żeby w naszych domach zrobiło się świątecznie, a więc inaczej niż na co dzień. Dekorujemy domy, świąteczne stoły i przygotowujemy przysmaki, które na ten stół trafią. W naszej wielkanocnej tradycji są to mazurki, serniki, pasztety i inne przeróżne mięsiwa... nie może też zabraknąć tradycyjnego żurku lub białego barszczu - tak naprawdę, te dwie zupy niczym się nie różnią poza zakwasem - do żurku dajemy zakwas, którego bazą jest mąka żytnia, a do białego barszczu użyjemy zakwasu na bazie mąki pszennej. Gotujemy wywar z warzyw na wędzonce lub innym mięsie ( może też być wywar z białej kiełbasy). Miękką włoszczyznę wyjmujemy, dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, kilka ząbków czosnku. Na gotujący wywar wlewamy zakwas, dobrze mieszamy. Na małym ogniu gotujemy jeszcze kilka chwil dodając pokrojoną w plastry, ugotowaną białą kiełbasę lub inną lekko zrumienioną na patelni. Zdejmujemy z ognia, po przestygnięciu dodajemy trochę śmietany i koniecznie majeranek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Naturalny, bardzo dobry zakwas możemy kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.

        Oto kilka innych propozycji na świąteczny stół. Niewątpliwie pasztet jest klasykiem wśród wielkanocnych potraw. Spróbujmy zmierzyć się z tym zadaniem.

1. Pasztet wieprzowo-drobiowy.

SKŁADNIKI: 1kg boczku; 1kg innego mięsa wieprzowego(np. chuda łopatka); 1kg mięsa drobiowego(np. z piersi) - zamiast drobiu może to być mięso z królika lub zająca; 40 dkg wątróbki drobiowej; 10 dkg suszonych grzybów lub lekko przesmażonych pieczarek; 6 jaj; 4 duże cebule; 2 duże bułki wg uznania - ja bułek nie dodaję. 3-4 marchewki średniej wielkości. WYKONANIE: na dnie garnka ułożyć pokrojony w dużą kostkę boczek, na nim listki laurowe, ziele ang., pieprz i grzyby. Na tę warstwę położyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe, a na nim również pokrojone w kostkę mięso drobiowe lub z królika. Posolić do smaku, zalać wrzącą wodą równo z powierzchnią mięsa. Gotować 2,5 godz. na bardzo małym ogniu. Na godzinę przed końcem gotowania włożyć pomiędzy mięso obraną cebulę, marchew i ewentualnie pokrojoną w plastry bułkę. Oddzielnie podsmażyć obtoczoną w mące wątróbkę (ok. 5 min.). Ugotowane mięso przecedzić przez sito nie wylewając wywaru. Jeszcze ciepłe wraz z cebulą, marchwią i ew. bułką przekręcić przez maszynkę ( na najdrobniejszych oczkach) i do masy dodać dobrze ubite jajka oraz kompozycje smakowe: 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej; 2 łyżeczki przyprawy jarzynki; 1 łyżeczka przyprawy gulaszowej lub słodkiej papryki; 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (można też dodać inne zioła, takie jakie lubimy). Jeszcze posolić o ile jest taka potrzeba. Dodać 1/4 l. wywaru z gotowanego mięsa, wszystko razem dokładnie wymieszać, tak aby powstała jednolita, plastyczna masa ( jeśli będzie za sucha, można dodać jeszcze trochę wywaru). Wkładać masę do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek. Piec 1 godz. w temp. ok. 180 stopni. Wyjmować, gdy dobrze ostygnie. Schłodzić.

2. Sernik z pianką.

SKŁADNIKI: ciasto - 5 łyżek cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 jajko; szczypta soli; 1/2 kostki tłuszczu; 1 szkl. mąki- zagnieść ciasto, wyłożyć na przygotowanej blaszce. Masa serowa - 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu; 1 szkl. cukru; 3/4 szkl. oleju; 2 jajka; 4 żółtka; 1 duży budyń śmietankowy; 1/2 l mleka; cukier waniliowy; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. WYKONANIE: olej, cukier, jajka zmiksować lub dobrze utrzeć. Dodać zmielony twaróg i dalej ucierać, aż uzyskamy puszystą masę. Do masy dodać rozpuszczony i wymieszany w mleku budyń. Wymieszać. To wszystko wylać na przygotowane wcześniej surowe ciasto. Piec ok. 1 godz.15 min. Przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę ubitą z 4 białek i 1/4 szkl. cukru - lekko zrumienić (kilka min.).

3. Kokosowy krem z rumem i ananasem.

Ukoronowaniem świątecznego obiadu może być ten smaczny deser. SKŁADNIKI: ( na 4 porcje) - średni ananas; 4 łyżki ciemnego, brązowego cukru; 2 łyżki rumu; szklankę jogurtu; 3 łyżki śmietanki kokosowej lub tłustego mleczka kokosowego; 2 łyżki serka mascarpone; 3-4 łyżki cukru waniliowego; szklankę śmietany kremówki. WYKONANIE: obierz ananasa, wytnij twardy środek, pokrój na małe kawałki i zostaw w misce, by puścił sok. Wymieszaj brązowy cukier z rumem i odstaw na 10 min. Rozłóż ananasa wraz z sokiem do czterech miseczek. Utrzyj na jednolitą masę jogurt, serek mascarpone, mleczko kokosowe i cukier waniliowy. Przykryj nią porcje ananasa. Śmietankę ubij na sztywno, udekoruj nią wierzch deseru. Polej rumem wymieszanym z cukrem ( małym dzieciom można zamiast rumem polać polewą czekoladową).

                                                               SMACZNEGO!

P.S. Do pasztetu i innych mięs na zimno możemy podać żurawinę lub sosy: czosnkowy - mieszamy majonez z naturalnym jogurtem  w proporcji 2:1 lub odwrotnie ( to już zależy jak lubimy), dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek, odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Możemy też wymieszać chrzan z odrobiną majonezu lub śmietany. Takie dodatki doskonale komponują się z zimnymi mięsami. Wszystkim Państwu życzę Błogosławionych i Zdrowych Świąt Zmartwychwtania Pańskiego!

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka