logo
logo
Wtorek,
26 stycznia 2016
Smak na życie

Pożywne i rozgrzewające zupy

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Witam !

         W tym roku chciałabym moje propozycje kulinarne - te, które wyszukuję dla Państwa, i te, które są wynikiem moich własnych doświadczeń i inspiracji, poszerzyć o niektóre z przepisów podawanych w Radiu Maryja, w audycji "Porady kulinarne". Sympatycy tej audycji często proszą o powtarzanie przepisów, których nie zdążyli zanotować w audycji na żywo. Postanowiłam więc te przepisy, o których powtórzenie proszą słuchacze najczęściej, zamieszczać również tutaj, na blogu. Poczynając od lutego,  pod koniec każdego miesiąca, w ostatnim jego tygodniu - będą mogli Państwo znaleźć te przepisy również tutaj.

        Natomiast dzisiaj proponuję kilka pożywnych i rozgrzewających zup, gdyż nie ma nic lepszego w chłodne, zimowe dni jak właśnie talerz smacznej zupy. Jeśli dodamy do niej grzanki, ziemniaki czy ryż lub makaron, może to być jedno pożywne danie, które często można przygotować już wcześniej i tylko podgrzać w porze posiłku.

1. FAKES - ZUPA Z SOCZEWICY

     SKŁADNIKI: 25 dkg zielonej soczewicy; 25 dkg dojrzałych pomidorów (można dać całe z puszki po odsączeniu z zalewy); 1/2 szkl. oliwy z oliwek; 2 pokrojone w kostkę marchewki; 2 ząbki czosnku; 2 cebule; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; liść laurowy; sól, pieprz; oregano; 2 łyżki czerwonego octu winnego. WYKONANIE: oliwę rozgrzać w garnku, przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać marchew, opłukaną soczewicę i liść laurowy, wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Potrawę zalać 1 litrem zimnej wody i gotować na niewielkim ogniu ok. 1/2 godz. (tak, aby soczewica była miękka). Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat, sól, pieprz, oregano i gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając zupę) jeszcze 15 minut. Całość doprawić octem winnym. Jeśli lubimy, to możemy dodać kilka czarnych oliwek. Podawać z tostami lub ciemnym pieczywem.

2. ZUPA SEROWA

    SKŁADNIKI: 1 litr bulionu mięsnego; 1 por; 2 ząbki czosnku; 300 g serków topionych; sól, pieprz i jarzynka do smaku; szczypiorek lub koperek, 2 duże bułki. WYKONANIE: na patelni dusimy posiekanego pora razem z czosnkiem. Dodajemy do bulionu. Do gotującego się wywaru dodajemy serki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku. Bułki kroimy na pół, smażymy na maśle lub rumienimy w piekarniku. Podajemy do zupy, posypanej zieleniną.

3.  KWAŚNICA GÓRALSKA

      SKŁADNIKI: 75 dkg kapusty kiszonej; 1 duża cebula; 5 dkg grzybów suszonych; 80 dkg schabu z kością; 25 dkg włoszczyzny; 1 ząbek czosnku; sól i pieprz. WYKONANIE: umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gotowanej wody, gotować aż będą miękkie, po czym pokroić w paski. Mięso umyć, włoszczyznę obrać i umyć. Schab ugotować z włoszczyzną. Miękkie mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na porcje. Obraną cebulę drobno pokroić. Cebulę i posiekaną kapustę włożyć do rondla, skropić wywarem z grzybów i dusić. Porcje schabu oraz pokrojone grzyby połączyć z kapustą i wywarem z mięsa, przyprawić pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem roztartym z solą, zagotować. Podawać z ziemniakami z wody.

4.  FLACZKI Z KURCZAKA

     SKŁADNIKI: 1 kurczak; włoszczyzna; 2 nieduże cebule; 3 łyżki mąki; 3 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; gałka muszkatołowa; imbir; majeranek; vegeta lub jarzynka (wg uznania); 1/2 pęczka koperku; pieprz i sól. WYKONANIE: umytego kurczaka zalać 2 i 1/2 litra wody, dodać włoszczyznę, cebulę, vegetę, ziele ang., liście laurowe i gotować pod przykryciem. Miękkie mięso i jarzyny wyjąć z wywaru. Mięso (oddzielone od skóry i kości) pokroić w paseczki i ponownie włożyć do rosołu. Część marchwi i pietruszki pokroić w kostkę lub w słupki i również dodać do zupy. Mąkę lekko zrumienić na patelni, rozprowadzić rosołem, połączyć z flaczkami. Dodać imbir, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotować, posolić do smaku. Przed podaniem posypać koperkiem.

5.  ROSÓŁ Z RYBY

      SKŁADNIKI: 1l bulionu warzywnego; 50 dkg filetów z mintaja (lub innej białej ryby); 1 pęczek dymki; 1 papryczka chili; 5 łyżek sosu sojowego; sok z 1/2 cytryny; szczypta curry; sól, pieprz zielony; kilka gałązek natki pietruszki. WYKONANIE: filety rybne umyć, pokroić na kawałki, pokropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dymkę starannie umyć i posiekać razem ze szczypiorem. Papryczkę chili przeciąć na pół, wyjąć nasiona i posiekać. Zagotować bulion, doprawić go pieprzem, curry i solą do smaku, a następnie dodać dymkę oraz papryczkę. Kiedy bulion się zagotuje, włożyć rybę i trzymać na ogniu 10-15 min., kontrolując, by ryba się nie rozgotowała. Natkę pietruszki umyć, posiekać, posypać nią zupę. Podawać z pieczywem.

 

 

                                                                    SMACZNEGO!

 

P.S. Tam, gdzie bazą zupy jest bulion, możemy oczywiście użyć kostki warzywnej lub drobiowej, ale aby zupa była naprawdę wartościowa i zdrowa, przygotujmy bulion sami, gotując go na mięsie i warzywach lub samych warzywach. 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka