logo
logo
Środa,
17 grudnia 2014
Smak na życie

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Czas tak szybko mija, że nie zdążyłam obejrzeć się za siebie, a już minęła połowa grudnia. I oto nadszedł czas, w którym nasze myśli koncentrują się na nadchodzących świętach Bożego Narodzenia. A ponieważ są to jedne z najpiękniej, najbardziej rodzinnie obchodzonych świąt, pragniemy, aby były one wyjątkowe. Robimy porządki w naszych sercach... i domach, by zamieszkał w nich Boży Syn... Chcemy dzielić się miłością i radością z najbliższymi, z ludźmi dobrej woli, ze wszystkimi, których postawi na naszej drodze dobry Bóg... Nic więc dziwnego, że chcemy, aby również nasz stół wyglądał wykwintnie i wyjątkowo! Ostatnio panuje moda na gotowanie. Gotują wszyscy i wszędzie... Prawie w każdym dzienniku, w programach telewizyjnych, znajdujemy setki kulinarnych propozycji. Nie będę więc podawać kolejnej wersji przepisu na zupę grzybową czy barszcz z uszkami. Postanowiłam skupić się na świątecznych rarytasach i zaproponować kilka wyjątkowych wypieków. Ale zanim będzie wykwintnie, jedna propozycja dla bardzo zapracowanych. Makowiec jest takim ciastem, które przynajmniej dwa razy w roku uświetnia nasze stoły. Ponieważ jest przy nim sporo pracy, nie zawsze wykonujemy go sami - ulegamy pokusie kupienia gotowego wyrobu. Prosty i łatwy sposób na wykonanie tego ciasta podpowiedziała mi koleżanka. Wykorzystuję do wykonania go gotową masę makową, taką, jaką możemy kupić w puszkach i ciasto z przepisu na rogaliki drożdżowe. Ten makowiec robi się naprawdę szybko i jest bardzo smaczny.

1. MAKOWIEC DLA ZAPRACOWANYCH

    SKŁADNIKI: 10 dkg drożdży; 5 łyżeczek cukru; 10 łyżeczek ciepłej wody lub mleka; 1 kostka tłuszczu (margaryny lub masła - ja biorę pół na pół); 1/2 kg mąki (jeśli ciasto będzie lepkie, dodać jeszcze trochę mąki); gotowa masa makowa ok. 850-900 g. WYKONANIE: drożdże, cukier i wodę lub mleko razem rozmieszać, zostawić chwilę do wyrośnięcia. Na stolnicy lub w dużej misce posiekać tłuszcz razem z mąką. Dodać przygotowane drożdże i wyrabiać wszystko tak jak na drożdżówkę. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, ładnie będzie odchodziło od ręki, posypać stolnicę mąką i rozwałkować dość cienko ciasto. Wyłożyć na nie masę makową, rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon. Piec w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia wąskiej, podłużnej foremce 40-45 min. w temp. 175-180 stopni C.Udekorować według uznania.

2. SERNIK Z PIANKĄ

     SKŁADNIKI: ciasto: 5 łyżek cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 jajko; szczypta soli; 1/2 kostki masła lub innego tł.; 1 szkl. mąki. Masa: 1 kg twarogu; 1 szkl. cukru; 3/4 szkl. oleju; 2 jajka; 4 żółtka; 1 duży budyń; 1/2 litra mleka; cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. WYKONANIE: składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto, wyłożyć na przygotowaną blachę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą). Olej, cukier, jajka utrzeć, dodawać stopniowo zmielony 3- krotnie twaróg. Do puszystej masy dodać wymieszany z zimnym mlekiem budyń - wylać na surowe ciasto. Piec ok. 1 godz. Przed końcem pieczenia (ok. 15 min.) wyłożyć na ciasto ubitą z 4 białek i 1/4 szkl. cukru pianę, ponownie włożyć ciasto do piekarnika i zapiekać, tak aby się lekko zrumieniło.

3. TORT Z TOFFI I GALARETKĄ

     SKŁADNIKI: biszkopt - 4 jajka; 1/2 szkl. mąki tortowej; 1/2 szkl. cukru; 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia. Masa - 1/2 litra kremówki 30%; 2 opakowania śmietan-fiksu; 1 op. cukru waniliowego. Poncz - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej; 1/2 szkl. gorącej wody. Ponadto - puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowy karmel (masa kajmakowa); 30 dkg. okrągłych biszkoptów; puszka brzoskwiń; 2 galaretki brzoskwiniowe; tłuszcz do formy. WYKONANIE: biszkopt - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier - ubijać, aż piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i jeszcze ubijać, następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką - delikatnie wymieszć. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec ok. 25 min. w temp. 170 st.C. Odstawić do wystudzenia. Poncz - kawę rozpuścić w połowie gorącej, przegotowanej szklanki wody, ostudzić, nasączyć ciasto. Karmel - puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu 3 godz. Ostudzić, wylać karmel na nasączony biszkopt (jeśli korzystamy z gotowej masy, to tak samo wykładamy ją na nasączony biszkopt). Na karmelu układamy okrągłe biszkopty nasączone resztą ponczu. Śmietana - ubić kremówkę ze śmietan- fiksem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na biszkopty. Galaretka i brzoskwinie - galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody - przestudzić. Na kremówce ułożyć osączone, pokrojone w plastry lub kostkę, brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej podawać dopiero następnego dnia.

4. TORT ORZECHOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

     SKŁADNIKI: ciasto - 8 jajek; 25 dkg mielonych orzechów włoskich; 25 dkg cukru pudru; 3 kopiaste łyżki bułki tartej; sok z cytryny. Masa kawowa - 6 żółtek; 25 dkg cukru pudru; 6 łyżek bardzo mocnej kawy oraz 2-3 łyżeczki nescafe; 1 kostka masła; cukier waniliowy; 1 opakowanie śmietany kremówki 30%. WYKONANIE: żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z mielonymi orzechami, tartą bułką, sokiem z cytryny. Ubić białka na sztywno, znów delikatnie wymieszać wszystko razem. Wlać ciasto do tortownicy. Piec 40 min. w temperaturze 180 st.C z termoobiegiem, lub 200 st.C bez termoobiegu. Ostudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 krążki. Masa kawowa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę (mocno zaparzoną) i nescafe.Naczynie z masą włożyć do garnka z gorącą wodą i ubijać, aż masa zacznie gęstnieć. Ostudzić (najlepiej w garnku z zimną wodą, dalej ubijając). Kostkę masła utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo do niej dodawać masę z żółtek i cukru, stale mieszając, aż powstanie gęsty, gładki krem. Można dodać 1-2 łyżeczki spirytusu. Jeśli ciasto jest za suche, można przygotować poncz do nasączenia z mocnej herbaty, soku wiśniowego i odrobiny wódki. Przełożyć krążki ciasta masą. Cały tort pokryć bitą śmietaną i dowolnie udekorować. Tort orzechowy można też cały pokryć masą kawową i ozdobić połówkami orzechów włoskich.

 

                                                                                SMACZNEGO!

 

P.S. Podobno, aby masa makowa nie odchodziła od ciasta należy do niej wkruszyć odrobinę drożdży. Wypróbuję w tym roku. Tak czy siak makowiec jest pyszny. Na nadchodzące Święta życzę błogosławieństwa Bożego, wiele ciepła i życzliwości, a także w sercach i domach Wszystkich Państwa - Bożego Pokoju i Radości.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka