logo
logo
Poniedziałek,
29 września 2014
Smak na życie

Król drobiu - indyk

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Jak twierdzą smakosze , najwspanialszym darem, jaki  Nowy Świat ofiarował Staremu jest indyk. Przywieźli go z dopiero co odkrytej Ameryki, Hiszpanie. Przekonani, że to upragnione Indie, nazwali ptaka kurą indyjską.

W swojej ojczyźnie, Meksyku, był to ptak święty. Czczono go z powodu smaku, urody ale także i zachowania. Niełatwo musiało przyjść Aztekom oswojenie takiego choleryka. Kto widział indyka nie tylko na talerzu, wie, ile w nim energii. Nie wiadomo, ale może to wysoki poziom adrenaliny sprawia, że jego mięso jest wyjątkowo smaczne? Warto więc rozsmakować się w tym specjale!

        Oto kilka propozycji,na urozmaicone przygotowanie tego smacznego i zdrowego mięsa.

1. INDYK W GRZYBACH

    SKŁADNIKI: pierś indycza; 1/2 kg świeżych grzybów (np.podgrzybki, koźlaki); 3 cebule; szklanka rosołu; sól i pieprz do smaku; 3 łyżki oliwy z oliwek. WYKONANIE: indyka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, obsmaż z obu stron na oliwie, na mocno rozgrzanej patelni. Zrumienione mięso zdejmij, a na patelnię wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w plastry grzyby. Wymieszaj, smaż kilka minut bez przykrycia, ciągle mieszając. Na koniec dolej rosół, włóż z powrotem mięso i podgrzewaj na małym ogniu 10 minut. Podawaj natychmiast.

2. ROZTAŃCZONY INDYK

    SKŁADNIKI: indyk (ok. 4 kg); 1/2 łyżeczki soli; 2 łyżeczki czarnego pieprzu; 3 roztarte ząbki czosnku; szklanka oleju; po 4 pokrojone w kostkę pomidory i papryki; 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki; 1/2 szklanki octu winnego; szklanka wody. WYKONANIE: indyka natrzyj, także w środku, czosnkiem zmieszanym z solą i pieprzem, włóż do brytfanny. Wymieszaj oliwę, pomidory, paprykę, natkę i ocet z wodą. Marynatą polej indyka i odstaw w chłodne miejsce na noc. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C, wstaw indyka, polej go marynatą. Piecz, licząc 50 min. na kilogram wagi. Często polewaj wytworzonym sosem. Upieczonego pokrój w plastry. Podawaj ze zmiksowanym sosem.

3. INDYK CURRY

    SKŁADNIKI: 4 plastry z piersi indyka; 1 cebula; 2 łyżki oliwy; 1 mały kubek jogurtu naturalnego; 2 łyżeczki curry; sok z cytryny; 1 łyżeczka mąki kartoflanej; sól; pieprz; 3-4 łyżki oliwy z oliwek. WYKONANIE: w misce wymieszaj jedną łyżeczkę curry z 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Mięso natrzyj marynatą z obu stron, odstaw na godzinę. Cebulę drobno posiekaj, na małej patelni przesmaż na oliwie, aż się zeszkli, odstaw. Dużą patelnię posmaruj oszczędnie oliwą, rozgrzej i przesmaż na niej wyjęte z marynaty kotleciki, po 2-3 min. z każdej strony. Mąkę kartoflaną rozprowadź łyżką zimnej wody, dodaj do jogurtu, wymieszaj i wlej na patelnię z cebulą, dodaj łyżeczkę curry i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Mięso przełóż na mocno ogrzane talerze, polej kleksem sosu, podawaj z łyżką białego ryżu i zieloną sałatą z cząstkami mandarynek lub pomarańczy, skropione sosem winegret albo z sałatką z cukini i kolendry.

4. INDYK W CZERWONYM WINIE

    SKŁADNIKI: 1 kg udźca indyczego; szklanka czerwonego wytrawnego wina; 4-5 szalotek; pół główki czosnku; 1 kg pomidorów; 2-3 papryki czerwone; 2-3 łyżki pokrojonych w plastry czarnych oliwek; oliwa; sół; pieprz; mąka; zioła prowansalskie; łyżeczka imbiru i curry. WYKONANIE: udo indycze pokrój w dużą kostkę, obtocz w mące zmieszanej z imbirem i curry, obsmaż partiami na mocno rozgrzanej oliwie. Odłóż osobno. W tym samym oleju obsmaż pokrojoną w paski paprykę. W dużym rondlu na łyżce oliwy uduś posiekany czosnek i pokrojone na pół szalotki. Dodaj obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, dopraw ziołami. Zagotuj. Teraz dodaj indyka i paprykę i dolej wino. Kiedy sos nieco odparuje i zrobi się gęstszy, dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub chlebkami pita i dużą ilością sałaty.

                                                            SMACZNEGO!

P.S. Sałatki z cykorii to wspaniały zimowy dodatek do wszelkich mięs, ryb a zwłaszcza do indyka. Listki białej lub czerwonej cykorii oderwij od gorzkawego środka, wymieszaj z sosem winegret, odrobiną musztardy, posyp orzechami i serem kozim lub rokfor. Doskonała jest cykoria wymieszana z rucolą, radicchio lub fenkułem pokrojonym w cienkie plastry. Do tego sos winegret, sól i pieprz. Świetna jest także wymieszana z pomarańczami, grejpfrutami lub mandarynkami, polana sokiem ze świeżych pomarańczy lub grejpfrutów wymieszanym z oliwą. Do tego dużo pokrojonej drobno zielonej dymki. Tradycjonalistom zaś polecam cykorię z drobno pokrojonym jabłkiem (kwaśnym), śmietaną lub jogurtem śmietankowym z solą, pieprzem i dużą ilością dowolnej zieleniny - pietruszki, szczypiorku, koperku.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka