logo
logo
Piątek,
4 kwietnia 2014
Smak na życie

Ryby na naszym stole

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Wiemy, że ryby są zdrowe i należy je spożywać. Przypomnijmy sobie, dlaczego warto, aby ryby pojawiały się na naszym stole jak najczęściej.

Rybie mięso posiada wiele zalet. Zawiera selen, fosfor, witaminy D3 i A. Dostarcza naszemu organizmowi białko do odbudowy zużytych tkanek i budowy nowych oraz do produkcji hormonów, enzymów, ciał odpornościowych i hemoglobiny. Zawarte w rybach składniki uśmierzają bóle stawów, pomagają pokonać depresję, choroby serca. Doskonale wpływają na proces uczenia się. Dlatego powinniśmy je zjadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Teraz, kiedy w sklepach możemy zdobyć bez problemu ryby, również świeże: w postaci tuszek, filetów, steków czy też całych okazów, przyrządzenie dobrej potrawy jest łatwe i nie wymaga wiele czasu. Oto kilka propozycji na pyszne dania z ryb.

1. Dorsz zapiekany w ziołowej panierce.

Potrzebne składniki: 2 filety z dorsza; 2 łyżki bułki tartej; 2 łyżki świeżych ziół: szczypiorku, pietruszki, koperku; ząbek czosnku; 2 łyżki oliwy; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: zioła posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko pokrój. Wymieszaj z oliwą i bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem ( jeśli wcześniej skropiliście filety sokiem z cytryny i posypaliście solą oraz pieprzem to nie trzeba dawać ich już do panierki). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Połóż filety w lekko posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, pokryj warstwą ziół. Piecz 10 - 15 min. 

2. Ryba w sosie śmietanowym.

Składniki: 2-3 filety (łosoś, dorsz lub inna biała ryba); 1 szkl. śmietany ( min. 18%); 1 łyżka ziół prowansalskich; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka musztardy; plaster żółtego sera na każdy filet. Wykonanie: filety skrop cytryną, posyp solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, ziołami, musztardą. Sos wylej na ułożone w naczyniu filety. Na każdy filet połóż plaster sera. Zapiekaj 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni C.

3. Łosoś z pikantną salsą owocową.

Składniki: 4 dzwonka łososia; 3 łyżki mąki; 1/2 łyżeczki curry; 1/2 łyżeczki soli; 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia. Na salsę: łyżeczkę posiekanej ostrej papryczki chili; małą czerwoną cebulę; mango; 1/2 małego ananasa; łyżkę miodu; sok z 1/2 cytryny; sok z 1/2 limonki; łyżkę posiekanej natki kolendry; 3 łyżki oliwy; szczyptę chili. Wykonanie: cebulę posiekaj drobno, ananasa i mango obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami salsy i odstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się dobrze "przegryzły". Łososia natrzyj solą, posyp curry i odstaw na 15 min. Obtocz w mące i smaż na oleju lub oliwie po 3 min. z każdej strony. Podawaj natychmiast z ryżem i owocową salsą.

4. Szybki przepis na krakersy z łososiem.

Kilka plastrów cieniutko pokrojonego, wędzonego łososia kładziemy na krakersy. Nakładamy na to masę przygotowaną z białego sera, jogurtu naturalnego i posiekanego koperku.

                                                        Smacznego!

P.S. Panierka z ziół (patrz przepis nr 1) jest doskonała nie tylko do dorsza. Możemy użyć jej do każdej ryby, jaką w danym momencie dysponujemy. Zawsze tak przyrządzona ryba jest pyszna.

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka