logo
logo
Wtorek,
18 lutego 2014
Smak na życie

Kasza - zdrowie na talerzu!

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Kiedyś ziemniaki skutecznie wyparły kasze z naszych jadłospisów. Pomogły im makarony i ryż. I chociaż nie wygląda efektownie, na pierwszy rzut oka nie pasuje do wykwintnego stołu, to jednak kasza jest najprostszym i bardzo skutecznym sposobem na zdrowie. Potrafi zdziałać cuda. No i jak smakuje!

Jak wybierać kasze? Na oko - to nie żart! Jęczmienna ma być jasnoszara, żółtawa lub zielonkawa, jaglana - żółciutka; natomiast manna - biała z kremowym odcieniem. Perłowa powinna mieć każde ziarenko gładkie, zaokrąglone, z połyskiem. Musi dobrze pachnieć. Jesli po ugotowaniu ma gorzkawy lub kwaśny smak - lepiej jej nie jeść. Grube kasze - takie jak pęczak, jęczmienna, jaglana - przed ugotowaniem, płucze się kilka razy i osącza. Drobne kasze np. kukurydzianą, mannę, wrzucamy suche na wrzątek. Większość gatunków wymaga przy gotowaniu proporcji 1:2 z wodą. Tylko do kukurydzianej na szklankę kaszy bierzemy 2,5 szkl. wody, a do manny i pęczaku 3 szkl. Aby przygotować kaszę na sypko, robimy to tak: wypłukaną i osączoną wrzucamy na lekko osolony wrzątek z odrobiną tłuszczu ( żeby ziarenka się nie sklejały), gotujemy na małym ogniu pod przykryciem i nie mieszamy. Gdy kasza wchłonie całą wodę, garnek wstawiamy do nagrzanego piekarnika lub zawijamy w ręcznik i wkładamy np. pod pierzynę ( to stary, sprawdzony sposób naszych babek i matek). Kasza jest wyśmienita - spróbujcie!

Oto kilka propozycji. Zacznijmy od placuszków gryczanych. Składniki: 1/2 szkl. kaszy gryczanej; 4 średnie marchewki; 4 gałązki selera naciowego; cebulę; 1/2 litra rosołu warzywnego; 2 jajka; łyżkę mąki; łyżkę masła; olej do smażenia; sól i pieprz. Wykonanie: marchewki obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, seler pokrój w nieduże słupki, cebulę grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podduś warzywa. Dodaj suchą kaszę gryczaną, wymieszaj, zalej rosołem i gotuj na wolnym ogniu 20 min. często mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Do warzyw z kaszą dodaj jajka i łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Podawaj gorące z sosem czosnkowym.

Zapiekanka z kaszą jaglaną.

Składniki zapiekanki: 1 szkl. kaszy jaglanej; 1/2 litra bulionu; 2 cebule; pęczek szczypiorku; 1/2 szkl. oleju lub oliwy; 1/2 kg pieczarek; skórkę startą z jednej cytryny; sos sojowy; 1/2 kostki masła; parmezan; sól i pieprz. Wykonanie: Kaszę ugotuj na sypko w bulionie, odcedź. Cebulę i pieczarki posiekaj, uduś na oleju. Przypraw solą, pieprzem, skórką z cytryny i sosem sojowym. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu układaj na przemian warstwy kaszy i warzyw. Wierzch posyp wiórami parmezanu i masła oraz szczypiorkiem. Zapiekaj 20 minut.

Jeszcze jedna propozycja - na słodko. Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bakaliami. Potrzebne nam składniki, to: 3/4 szkl. kaszy jaglanej; 4 szklanki wody; słodkie jabłko; łyżkę masła; 2 łyżki wypłukanych rodzynek; 1/2 szkl. posiekanych orzechów i migdałów; cienki plasterek imbiru; kardamon; cynamon. Wykonanie: podgotuj lekko kaszę ( będzie miała delikatniejszy smak, jeśli do gotowania weźmiesz pół na pół wodę z mlekiem, a wcześniej, po wypłukaniu, sparzysz ziarenka na sicie) przez mniej więcej 10 min. Po odcedzeniu przełóż kaszę do żaroodpornego naczynia, dodaj pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach jabłko, bakalie, kardamon i drobno pokrojony lub starty imbir. Zalej szklanką wody, na wierzch połóż wiórki masła, posyp cynamonem i wstaw do gorącego piekarnika. Gdy cała woda się wchłonie, wyłącz piekarnik i potrzymaj w nim zapiekankę przez kilka minut. Podawaj ciepłą. Można polać słodką śmietanką. Smacznego!

P.S. Oczywiście, mimo ogólnych zasad gotowania kaszy, przygotowujemy ją zawsze tak jak jest to podane w przepisie. Jeśli nie ma podanego sposobu, wtedy korzystamy z naszej wiedzy ogólnej. Życzę udanych i smacznych eksperymentów.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka