logo
logo
Wtorek,
27 maja 2014
Smak na życie

Letnie sałatki

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Teraz, kiedy stoimy u progu lata a natura już zaczęła obdarzać nas obfitością plonów, grzechem byłoby nie korzystać z tych darów. Nigdy wszelkiego rodzaju sałatki nie będą tak smaczne jak latem, kiedy warzywa ogrzane słońcem i podlane deszczem mogą trafiać na nasze stoły prosto z zagonów. Zatem jedzmy jak najwięcej sałatek! Praktycznie możemy łączyć ze sobą wszystko: zieleninę, warzywa, zioła w dowolnych ilościach, w takich kompozycjach jakie najbardziej lubimy - do tego dodajmy trochę oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu oraz szczyptę cukru do smaku i sałatka gotowa!

        Dla tych jednak, którzy nie mają jeszcze odwagi eksperymentować samodzielnie, podaję kilka gotowych przepisów.

1. ZIELONA SAŁATA PO NICEJSKU - Składniki: duża główka zielonej sałaty; 3-4 ugotowane ziemniaki; 2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki; 2-3 pomidory; mały ogórek; 1/2 ugotowanego kalafiora; 3 łyżki oliwy; łyżka soku z cytryny; 2 łyżki posiekanej zieleniny (tymianek, oregano, natka pietruszki); po szczypcie soli i cukru. Wykonanie: sałatę umyć, podzielić na liście i dokładnie osuszyć. Ziemniaki, pomidory, ogórek pokroić w plasterki (jajka w ćwiartki), kalafior podzielić na różyczki. Z oliwy i soku z cytryny przyrządzić sos doprawiając go solą i cukrem. W dużej salaterce (najlepiej szklanej), ułożyć luźno sałatę i pozostałe składniki. Posypać zieleniną. Podać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Już przy stole polać sosem i delikatnie wymieszać.

2. ZIELONA SAŁATA - Składniki: główka sałaty lodowej; 3 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego; łyżeczka musztardy; sól; biały pieprz; cukier; natka pietruszki. Wykonanie: sałatę umyć, oczyścić, podzielić na liście, osuszyć. Porozrywać (bez użycia noża) na kawałki. Ułożyć w salaterce. Połączyć składniki sosu, rozcierając najpierw musztardę ze szczyptą soli, pieprzu i cukru oraz sokiem z cytryny. Gdy powstanie gładka masa, dolewać oliwę, mieszając. Na końcu dodać posiekaną natkę. Polać sałatę i wymieszać już przy stole, by liście pozostały niezwiędnięte i chrupkie. Podawać jako dodatek do każdego mięsa, drobiu czy ryb.

3.POMIDOROWY WINEGRET - Składniki: 2 pomidory; ząbek czosnku; 2 dymki z zieleniną; 1/2 pęczka pietruszki; 3 łyżki oliwy; łyżeczkę niezbyt ostrej musztardy; 4 łyżki octu z białego wina; sól, pieprz i cukier do smaku. Wykonanie: pomidory sparz, obierz, usuń pestki, miąższ drobno pokrój. Posiekaj czosnek, pietruszkę i dymkę razem z zieleniną. Wrzuć do miski i odstaw. W drugiej dokładnie wymieszaj oliwę, musztardę i ocet. Zalej pomidory z dodatkami, wymieszaj i dopraw.

4. SAŁATKA Z KALAFIOREM - Składniki: 1 kalafior; 3 ogórki korniszony; 3 jaja; 3 pomidory; 1/2 słoiczka czarnych oliwek; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka natki pietruszki; 2-3 łyżki pikantnego keczupu; 1/2 słoiczka majonezu; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: kalafior ugotować i podzielić na różyczki. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, podobnie jak ogórki i pomidory. Oliwki pokroić w plasterki. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z keczupem i majonezem, doprawić do smaku.

                                                           Smacznego!

P.S. Sałatki z kalafiorem są najsmaczniejsze, gdy nie jest on rozgotowany. Najlepiej więc wrzucić już rozdrobniony na różyczki kalafior na osolony wrzątek i tylko trochę go zblanszować lub gotować tylko kilka minut.

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka