logo
logo
Piątek,
21 listopada 2014
Smak na życie

Ziemniaki na naszym stole

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Wśród wielu licznych warzyw jest to najbardziej pospolite - ziemniak. Do Europy przywędrował z Ameryki Południowej dopiero w XVI wieku. Angielski żeglarz sir Francis Drake przywiózł je w darze królowej Elżbiecie. Przez wiele lat kartofle były pokarmem bydła. Dopiero wojny i głód sprawiły, że skosztował ich europejczyk. Gotowane, smażone, doprawiane okazały się smaczną potrawą.

Wbrew obiegowej opinii, nie są tuczące. Sto gramów to zaledwie 90 kalorii. Zawierają witaminy C i B, sód, potas, magnez, żelazo i inne pierwiastki śladowe. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Ziemniaki najsmaczniejsze są tuż po zbiorach, ale łatwo przechowują się przez długi czas. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem, by straciły jak najmniej cennych minerałów. Do wody można dorzucić kminek, listek laurowy, ząbek czosnku - co wzbogaci smak warzywa. A jako że ziemniak to roślina kosmopolityczna, oto kilka propozycji przepisów z całego świata.

1. POLSKA ZUPA CHRZANOWO - ZIEMNIACZANA

     SKŁADNIKI: 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego; 5 ziemniaków; cebulę; 2 ząbki czosnku; łyżkę masła; 2 łyżki chrzanu ze słoika; opakowanie kwaśnej śmietany; 1/2 łyżeczki majeranku; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i duś na maśle w dużym garnku 15 min. Następnie wlej bulion, dopraw majerankiem i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem. Na tarce zetrzyj cebulę, dodaj do zupy. Gotuj 15 min., aż ziemniaki będą miękkie. W miseczce wymieszaj chrzan ze śmietaną i zabiel zupę. Dopraw i natychmiast podawaj. Możesz przybrać posiekaną natką pietruszki.

2. WŁOSKA SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW

     SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków (zimą możemy użyć ziemniaki sałatkowe); garść suszonych pomidorów w oliwie; 4 łyżki jogurtu; 4 łyżki majonezu; sól i pieprz do smaku; natka pietruszki. WYKONANIE: ziemniaki ugotuj (jeśli są duże pokrój na mniejsze części), pomidory pokrój w cienkie paski. Wymieszaj jogurt z majonezem, dopraw do smaku. Ziemniaki wymieszaj w salaterce z pomidorami, polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki.

3. GRECKIE KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW I FETY

     SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków; opakowanie (ok.100g) sera feta; 4 cebulki dymki; jajko; 2 łyżki mąki; sok z cytryny; 4 łyżki oliwy z oliwek; gałązkę koperku; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: ziemniaki obierz, ugotuj, ostudź. Rozgnieć widelcem, dodaj pokruszoną fetę. Dymkę i koperek posiekaj, wrzuć do ziemniaków. Dodaj jajko i sok z cytryny. Dopraw. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, posyp mąką, spłaszcz. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż na złoto po obu stronach. Podawaj gorące z sałatką.

4. HISZPAŃSKA TORTILLA

    SKŁADNIKI: 4 łyżki oliwy z oliwek; 3 ziemniaki; cebula; 4 jajka; gałązka pietruszki; sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: jajka roztrzep w misce, dopraw. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, uważając, by nie była zbyt gorąca. Przesmaż ziemniaki na małym ogniu przez około 10 min. aż zmiękną. Dodaj cebulę i delikatnie zeszklij. Rozłóż łyżką ziemniaki na patelni tak, by tworzyły jednolitą warstwę na dnie. Zalej mieszanką jajeczną i smaż, uważając, by nie przypaliły się brzegi potrawy. Zajmie to ok. 8 minut na małym ogniu. Pod koniec przykryj, by wierzch także stężał. przełóż na talerz, posyp posiekaną pietruszką.

5. ZAPIEKANKA Z PAPRYKĄ

    SKŁADNIKI : 4 ziemniaki o zwartym miąższu; 2 grube plastry wędzonego surowego boczku; żółtą paprykę; 4 zielone papryczki pepperoni; 4 gałązki tymianku; łyżę masła; centymetrowej grubości plaster żółtego sera gruyere (lub innego o ostrzejszym smaku); sól i pieprz do smaku; pomidorki koktajlowe. WYKONANIE: ziemniaki ugotuj w mundurkach, gorące obierz, ostudź i pokrój w plastry. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Paprykę pokrój w paski, pepperoni przekrój wzdłuż. Listki tymianku obierz z gałązek, ser pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie składniki wymieszaj i wrzuć do wysmarowanej masłem formy. Dopraw, piecz 20 min. Zapiekankę udekoruj pomidorkami i podawaj gorącą z zieloną sałatą.

                                                                                              SMACZNEGO!

P.S. Pamiętajmy, że jadalne są tylko bulwy - każda inna część rośliny jest trująca. Dotyczy to także pędów. Należy wybierać bulwy regularne w kształcie, nieuszkodzone i koniecznie bez zazielenionej skórki czy kiełków - podtrucie zawartą tam solaniną, to nic przyjemnego. Pamiętajmy też o tym, aby dobrać ziemniaki stosownie do tego, co zamierzamy przygotować. Wodniste, o małej zawartości skrobi wrzucamy do sałatek, te, które mają miąższ zwarty, nadają się do gotowania czy pieczenia, a najbardziej skrobiowe na kluski lub placki ziemniaczane. Sprawdzamy jakie są w bardzo prosty sposób: kroimy bulwę na pół i pocieramy połówki. Jeśli stają się wodniste i śliskie, skrobi jest mało, jeśli się kleją - dużo.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka