logo
logo
Wtorek,
19 sierpnia 2014
Smak na życie

Domowe sorbety

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Chociaż fala upałów już przeminęła, to jednak warto wykorzystać obfitość dojrzewających owoców na przygotowanie pysznego,eleganckiego i co najważniejsze, nie tuczącego, letniego deseru, jakim jest sorbet. Jest to najstarszy, mrożony deser świata. Podobno recepturę przywiózł z Chin Marco Polo. W każdym razie, na pewno sorbety z miodu, owoców i śniegu jadali paryżanie już w XVII wieku.

        Cukiernicy przygotowują sorbety w maszynce do lodów. My, w naszych domowych warunkach możemy użyć blendera. Wykonanie tego deseru jest bardzo łatwe, ale aby sorbet był puszysty, trzeba przestrzegać kilku reguł. Po pierwsze, z umiarem dodajemy alkohol i cukier. Jeśli przesadzimy, może źle zamarzać, albo wcale. Lepiej więc zagotować syrop cukrowy i doprawić nim owoce do smaku. Po drugie, łatwiej zrobić sorbet z musu owocowego niż z soku, który zbryla się podczas zamrażania. Na koniec zamrożony sorbet wyjmujemy z lodówki po 3 godzinach, zostawiamy na 10 min. w temperaturze pokojowej, po czym miksujemy tnącą końcówką blendera i wsawiamy do zamrażalnika jeszcze na 15 min. By nie topniał za szybko, podajemy go w schłodzonych miseczkach lub wydrążonych, wyjętych z lodówki, połówkach pomarańczy, grejpfrutów albo melonów. Ozdabiamy zielonym listkiem lub kwiatkiem i elegancki deser już gotowy.

Zanim weźmiemy się za zrobienie sorbetu, przygotujmy sobie syrop cukrowy, którego wykonanie jest bardzo proste, a który (jak wyżej wspominałam) znacznie podniesie jakość naszego deseru.

 SYROP CUKROWY

    SKŁADNIKI: 1/2 litra wody; 1/2 kg cukru. WYKONANIE: W metalowym garnku zagotuj składniki na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kryształki cukru na brzegach garnka zsuwaj do syropu pędzelkiem umoczonym w wodzie. Zapobiega to tworzeniu się cukrowych bryłek w syropie. Gdy się zagotuje, zdejmij po minucie z gazu (nie mieszaj!). Ostudź w zimnej wodzie i wlej do słoja. Mając tak przygotowany syrop, możemy przystąpić do wykonania sorbetu.

1. MORELOWY SORBET Z LUBCZYKIEM

    SKŁADNIKI: kilogram moreli; syrop cukrowy do smaku; sok z jednej cytryny; listki lubczyku. WYKONANIE: morele umyj, zdejmij skórki, usuń pestki i zmiksuj. Dodaj trochę syropu cukrowego i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksuj. Mus przełóż do metalowego pojemnika lub specjalnych foremek do lodów, zamroź. Jeśli podajesz deser w pucharkach, posyp go pokrojonymi w paseczki listkami lubczyku.

2. GRUSZKOWY SORBET Z SELEREM

    SKŁADNIKI: kilogram gruszek; cukier; 25 ml rumu; sok z jednej cytryny; gałązkę selera naciowego. WYKONANIE: gruszki obierz ze skórki, wyjmij gniazda, skrop cytryną. Włóż do wrzątku, zagotuj, wystudź, zmiksuj, dopraw cukrem do smaku. Dodaj rum, wymieszaj i włóż na 3 godz. do zamrażalnika. Co pół godziny mieszaj. Przed podaniem udekoruj selerem.

3. MALINOWY SORBET Z MIĘTĄ

    SKŁADNIKI: kilogram malin; kieliszek wody. Na syrop: szklankę wody; syrop cukrowy. WYKONANIE: maliny i wodę zmiksuj na gładko. Przełóż na sito i drewnianą łyżą wyciśnij jak najwięcej musu, ale ostrożnie, żeby pestki nie przeszły przez sito. Przełóż do metalowej lub plastikowej miski. Powinno wyjść mniej więcej pół litra płynu. Dodaj syrop, wymieszaj. Włóż do zamrażalnika, wyjmij po upływie pół godziny i zmiksuj. Znowu umieść w zamrażalniku. Powtarzaj tę czynność 3-4 razy. Sorbet powinien być gładki i gęsty. Podając, udekoruj listkiem mięty.

4. POZIOMKOWY SORBET Z SZAMPANEM

    SKŁADNIKI: 1/2 kg poziomek; 200 g cukru; 200 ml szampana (lub dobre wino musujące); białko z jaja. WYKONANIE: poziomki umyj i przetrzyj przez sito, cukier rozpuść w szampanie. Białko ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z owocami i szampanem. Zamroź, mieszaj co pół godziny, na koniec udekoruj listkami i poziomkami.

                                                    SMACZNEGO!

P.S. Znając ogólne reguły przyrządzania sorbetu, jakie podałam we wstępie, możemy wykonać go praktycznie z każdego sezonowego owocu: truskawek, porzeczek, jagód, brzoskwiń itp. Życzę udanego eksperymentowania...

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka