logo
logo
Poniedziałek,
2 grudnia 2013
Smak na życie

Pyszności z czekolady

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Dzisiaj będzie słodko i tucząco. Ale nawet entuzjaści najbardziej zdrowego odżywiania mogą sobie  wyjątkowo pozwolić na maleńką chwilę zapomnienia, gdyż czekolada zawiera wiele składników mineralnych i związków chemicznych działających na układ nerwowy, m.in. magnez i żelazo (wspomagające dotlenienie mózgu), kofeinę, teobrominę i fenylotylaminę. Taki skład sprawia, że czekolada pobudza ośrodkowy układ nerwowy i dzięki temu wyraźnie poprawia nastrój. A tego w pochmurne, deszczowe dni jesiennej i zimowej niepogody, bardzo nam potrzeba!

        Owoce kakaowca były dla Indian epoki prekolumbijskiej niemal tak cenne jak złoto dla hiszpańskich konkwistadorów. W 1515 roku na dworze azteckiego króla Montezumy II hiszpański konkwistador Hernán Cortés jako pierwszy Europejczyk skosztował czekolady i - w przeciwieństwie do Krzysztofa Kolumba, który zetknął się z ziarnem kakaowym już wcześniej - zainteresował się pochodzeniem tego gęstego, ciemnego napoju.

Cortés zabrał do kraju wszystko, co było niezbędne do przygotowania czekolady, i podczas królewskiej audiencji w Toledo uraczył hiszpańskiego władcę indiańskim napojem. Smak był intrygujący, ale zbyt ostry i gorzki jak na delikatne podniebienia hiszpańskie, dlatego nie od razu zyskał zwolenników. Dopiero po zmodyfikowaniu receptury i dodaniu cukru czekolada znalazła amatorów. To tyle o debiucie czekolady w Europie. Przejdźmy do konkretów. Oto kilka przepisów z czekoladą.

1. Napój rozgrzewający: 2 łyżki kakao; 2 łyżki miodu; 3 szkl. mleka; 2 łyżki brandy; 1 łyżeczka cukru waniliowego; po szczypcie cynamonu i soli. Wykonanie: kakao rozetrzeć z solą, zalać 1 szkl. gorącej wody i zagotować. Gorące mleko połączyć z miodem, cukrem waniliowym i cynamonem, wlać do kakao, dodać brandy i wymieszać. Rozlać do nagrzanych filiżanek i od razu podawać, tylko dorosłym!

2. Tort z wiśniami: Ciasto - 15 dkg mąki pszennej; 10 dkg mąki ziemniaczanej; 10 dkg masła; 6 jajek; 20 dkg cukru; 1 cukier waniliowy( 1,6 dkg ); 5 dkg kakao; szczypta soli. Do wysmarowania formy 2 łyżki tłuszczu. Do nasączenia ciasta: 1 szkl. soku wiśniowego wymieszanego z wodą i 2 łyżeczkami czystej wódki. Do przybrania: wiórki czekoladowe. Składniki kremu - 0,5 litra śmietanki kremowej; 30 dkg gorzkiej czekolady; 7,5 dkg masła; 1/2 szkl. nasączonych alkoholem drylowanych wiśni z konfitur lub wiśni z nalewki. Przygotować ciasto w następujący sposób: tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Żółtka ubić z 2/3 cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli i pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, dodać przesiane obie mąki, kakao i na koniec - ostudzone roztopione masło. Delikatnie wymieszć. Przełożyć masę do tortownicy. Piec 35 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć ciasto z tortownicy (najlepiej następnego dnia) i przekroić tak, aby powstały dwa krążki. Przygotować krem: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić, stale mieszając. Po lekkim przestudzeniu połączyć z miękkim masłem, wymieszać na gładką masę, ostudzić, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ubić masę mikserem.

Krążki ciasta nasączyć sokiem wiśniowym, jeden krążek posmarować kremem (1/3 kremu zostawić), ułożyć na nim wiśnie, przykryć drugim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Posypać wiórkami czekolady.

Kurczak w sosie czekoladowym: 1 kurczak (ok.1,7 kg); 2 cebule (ok.20 dkg); 3 marchewki (ok. 30 dkg); 1 szklanka białego wytrawnego wina; 1 łyżka suszonego tymianku; 2 liście laurowe; 3 łyżki oliwy; 4 łyżki octu winnego; sól; do przybrania: 2 marchewki pokrojone w plasterki i obsmażone na oliwie. Sos czekoladowy: 5 dag gorzkiej czekolady; sok z jednej cytryny. Wykonanie: Kurczaka umyć, osączyć i lekko posolić. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić również w plastry. W dużym garnku rozgrzać oliwę, obrumienić na niej cebulę z marchewką i przełożyć na talerzyk. Na tej samej oliwie obrumienić kurczaka ze wszystkich stron, wyjąć go, a do naczynia wlać ocet winny i podgrzewać tak długo, aż prawie cały odparuje. Następnie wlać wino, dodać podsmażoną cebulę, marchew, przyprawy i włożyć mięso. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości (ok.1 godz.). Kurczaka wyjąć i podzielić na porcje. Pozostawić w cieple. Przygotować sos: 2/3 szkl. przecedzonego sosu od duszenia podgrzać z czekoladą, a gdy czekolada się rozpuści, dodać sok z cytryny. Kurczaka ułożyć na półmisku i polać sosem. Przybrać marchewką. Smacznego!

P.S. Czekolada dobrej jakości ma gładką, błyszczącą powierzchnię. Dzieleniu na kawałki towarzyszy twardy dźwięk, a w miejscu przełamania jest gładka. Jeżeli czekolada się kruszy lub wygina, oznacza to, że jest stara lub zawiera za mało masła kakaowego. Zarówno kakao jak i czekoladę w proszku należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym i chłodnym miejscu, ale niekoniecznie w lodówce. Data przydatności do spożycia jest podana na opakowaniu produktu.

 

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka