logo
logo
Piątek,
23 sierpnia 2013
Smak na życie

Pochwała oliwy

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        O oliwie z oliwek wiemy prawie wszystko. Znamy jej doskonałe właściwości,walory smakowe, bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jest doskonałym tłuszczem spożywanym  na surowo, a także używanym do smażenia i pieczenia. Ale na tym nie koniec. Drogocenne walory oliwki docenia się również w takich dziedzinach nauki jak medycyna czy kosmetyka. Chciałabym, aby oliwa z oliwek zagościła na stałe w naszych kuchniach, dlatego pokuszę się o pochwałę oliwy.

        W książce "Tysiąc dni w Toskanii", Marlena de Blasi pisze, że dla Włochów, a szczególnie mieszkańców Toskanii oliwka " stała się symbolem życia, a związany z jej uprawą trud uczynił oliwę świętością. To ona żywi i niesie ukojenie - towarzyszy człowiekowi na wszystkich ścieżkach życia, od początku do końca. /.../ Dodawała mocy owczemu serowi i wydobywała smak z dzikiej cebuli duszonej nad ogniskiem. Płonęła w glinianych lampkach, rozświetlając mroki nocy, i rozgrzewała się w dłoniach uzdrowicieli; pieściła skórę utrudzonych pracą mężczyzn i rodzących kobiet. Do dzisiaj, gdy wśród toskańskich wzgórz rodzi się dziecko, kąpie się je w oliwie, nacierając nią starannie całe ciałko maleństwa. Namaszczenie oliwą przynosi też ulgę umierającym i jest znakiem oczyszczenia. Gdy odchodzą, zapala się świece, rozgrzewa oliwę i naciera nią ciało zmarłego."

Tylko we Włoszech występuje około trzystu pięćdziesięciu gatunków oliwek, nic więc dziwnego, że każda oliwa jest inna. Ma inny odcień zieleni, w zależności od tego, na jakim terenie i w jakich warunkach uprawiano oliwki, inny smak: bardzo ostry, ostry lub łagodny. Jedno jest pewne, najsmaczniejsza i najzdrowsza jest ta z pierwszego tłoczenia określana jako "extra virgin", o złocistozielonkawym kolorze.

        Dla potrzeb naszej kuchni możemy przygotować bardzo łatwo oliwy ziołowe. Dla różnych składników jest jeden przepis. Podam go na przykładzie oliwy peperoni.

Wkładamy do słoika drobno pokrojone 2 strąki ostrej papryczki razem z nasionami i zalewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia prawie do samej krawędzi. Dokładnie zamykamy słoik i stawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na tydzień(codziennie trzeba go wstrząsać). Gotową oliwę przecedzamy i nalewamy do czystych butelek. Tak samo robimy oliwę czosnkową, bazyliową, tymiankową itd. Zioła wkładamy w takiej ilości, aby uzyskać intensywny aromat. Po kilku dniach możemy otworzyć słoik i sprawdzić jego intensywność. Jeśli będzie za słaby, możemy dołożyć jeszcze kilka gałązek. Taka oliwa może stać nie dłużej niż dwa miesiące i koniecznie w ciemnym miejscu.

Proponuję też oryginalny  przepis na sos vinegret do różnego rodzaju sałat. Potrzebne są:

2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka gruboziarnistej soli (najlepiej morskiej), sok z dwóch cytryn (1/3 filiżanki), 2/3 filiżanki oliwy, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Czosnek pokroić w plasterki, posypać solą, utrzeć na pastę końcówką noża. Wycisnąć sok z cytryn, dodać oliwę - wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, musztardę - ponownie dobrze wymieszać /ja wszystkie składniki wkładam do słoika, zakręcam i mocno potrząsam - jest to doskonały sposób na uzyskanie spójnej konsystencji/. Sos przechowywać w lodówce. Smacznego.

P.S. Oliwa jest też doskonałym kosmetykiem. Oto sposób na piękne dłonie: oliwę lekko podgrzać i wycisnąć do niej kapsułkę witaminy A i E, łyżeczkę soku z cytryny; dłonie moczyć 10 min; po kąpieli osuszyć papierowym ręcznikiem.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka