logo
logo
Piątek,
9 maja 2014
Smak na życie

Maj pachnący ziołami

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Nareszcie nadszedł piękny miesiąc maj! Wszystko wokół pachnie, zielenieje, rozwija się, kwitnie... Teraz jest właśnie ten moment, kiedy możemy zakładać nasze ziołowe ogródki. W sklepach ogrodniczych, na targach czy u zaprzyjaźnionych działkowiczów możemy nabyć sadzonki ziół. Jeśli mamy ogródki - załóżmy ziołową grządkę (wiele ziół przetrwa w naszym klimacie np.oregano, mięta, tymianek - będą na lata). Jeżeli nie mamy ogródka, możemy rozstawić donice i skrzynki na balkonach czy zewnętrznych parapetach okien. Wystarczy słońce, powietrze, woda - całe lato nie tylko będą pięknie pachnieć, ale również ubogacać smaki naszych potraw. Te na balkonie i oknie niestety nie przezimują, ale przez wiele tygodni będą cieszyć nasze oczy i podniebienie. Zachęcam więc gorąco do tej inwestycji.

        W maju tradycyjnie już rozpoczyna się czas grillowania. Oto kilka propozycji na pyszne  potrawy. Im więcej dodamy do nich świeżych ziół, tym bardziej będą aromatyczne i ciekawe w smaku.

1.PIERŚ KURCZAKA W BOCZKU Z ROZMARYNEM

   Potrzebne produkty: duża pierś (filet) kurczaka; łyżeczka granulowanego czosnku; 4 gałązki rozmarynu; 4 cienkie plastry boczku; sól i pieprz do smaku. Wykonanie: każdą pierś przekrój wzdłuż na pół. Oprósz czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na kwadrans. Na każdym kawałku mięsa połóż gałązkę rozmarynu, zawiń plastrem boczku i zepnij wykałaczką. Grilluj po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumieni. Podawaj z zieloną sałatą i pieczywem lub jak wolisz.

2. GRILLOWANY ŁOSOŚ

    Produkty: filet z łososia pokrojony na kilka kawałków; cytryna; zielony koperek; ząbki czosnku (niekoniecznie); kawałeczki masła; sól i pieprz do smaku; folia aluminiowa. Wykonanie: filet kroimy na tyle porcji ile potrzebujemy. Posypujemy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy cytryną. Odstawiamy. Przygotowujemy tyle kawałków folii, ile mamy porcji ryby.Na każdym kawałku folii kładziemy porcję ryby. Na rybie układamy kilka gałązek koperku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, plaster cytryny i kilka wiórków masła. Zawijamy szczelnie, tak aby soki nie wypłynęły w czasie pieczenia. Grillujemy z każdej strony od 5 - 10 min.(w zależności od tego jak gruby jest kawałek ryby). Po zdjęciu z grilla delikatnie rozwijamy folię i wymieniamy wypieczony plaster cytryny na świeży ( będzie estetyczniej wyglądał i jeszcze będzie można go wycisnąć na rybkę).

3. SZASZŁYKI DROBIOWO-WARZYWNE

    Produkty: filety z piersi kurczaka; zioła jakie lubimy; słodka lub ostra papryka w proszku; sól i pieprz do smaku; oliwa z oliwek; trochę białego wytrawnego wina lub biały ocet winny; kolorowe strąki papryki; małe cebulki; pieczarki; cukinia (lub takie warzywa jakie w danej chwili mamy lub na jakie mamy ochotę). Wykonanie: mięso kroimy na kawałki takiej wielkości, aby dobrze nadziewały się na patyczki do szaszłyków i tak samo warzywa (nieduże cebulki kroimy na pół a kapelusze oczyszczonych pieczarek nadziewamy w całości). Pokrojone mięso solimy, posypujemy pieprzem i sypką papryką. Dodajemy drobno posiekane zioła lub obrane z gałązek listki tymianku czy rozmarynu.Zalewamy kilkoma łyżkami oliwy i 1/2 szklanki wina lub 2-3 łyżkami octu winnego. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na jedną godzinę, tak aby smaki dobrze się przeniknęły. Kawałki mięsa nadziewamy na przemian z kawałkami warzyw. Grillujemy kilka lub kilkanaście minut, tak aby mięso się ładnie zrumieniło ale warzywa nie przypaliły ( trzeba szaszłyki często obracać).

                                                              SMACZNEGO!

P.S. Zawijając produkt do grillowania w folię aluminiową, pamiętajmy aby zawsze świecąca strona była wewnątrz zawiniątka a matowa na zewnątrz.

 

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka