logo
logo
Piątek,
8 kwietnia 2016
Smak na życie

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        W Niedzielę Miłosierdzia zakończyła się oktawa świąt wielkanocnych. Zaproponowane w marcowych "Poradach Kulinarnych" w Radiu Maryja potrawy, mogą nie tylko uświetniać świąteczny stół. Są także dobrą propozycją na niedzielny obiad, podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Przytoczę więc najciekawsze z propozycji oraz te, o których powtórzenie najczęściej prosili słuchacze RM.

1. ZUPA Z JARMUŻU Z PULPECIKAMI /propozycja s. Teresy/

    SKŁADNIKI:20 dkg jarmużu; 30 dkg mięsa drobiowego; 1marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera i pora; ziele angielski; liść laurowy; lubczyk; 2,5 l. wody. NA PULPETY: 1/2 szkl. ugotowanego ryżu; 1 jajko; 1 cebulka; po 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego; kurkumy; kardamonu; pieprzu; mięso ugotowane z rosołu. WYKONANIE: z warzyw, wody, przypraw, mięsa ugotować rosół. Jarmuż myjemy, odrzucamy grubą łodygę a liście sparzamy. Ugotowany rosół przecedzamy, zagotowujemy ponownie. Wrzucamy do rosołu jarmuż i starte na tarce ugotowane warzywa. Przygotowujemy pulpety. Mięso z rosołu mielimy, mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką i przyprawami. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i wrzucamy na gotujący rosół. Można dodać do zupy odrobinę śmietany.

2. SOS CHRZANOWY DO BIAŁEJ KIEŁBASY LUB ZIMNYCH MIĘS /s. Faustyna/

   SKŁADNIKI: 5 łyżek chrzanu tartego ( można użyć też chrzan ze słoiczka, ale lepszy jest świeżo utarty); 3 łyżki jogurtu naturalnego; 3 łyżki majonezu; 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę; 1/2 jabłka; 1 mała cebula; sól i pieprz mielony do smaku. WYKONANIE: jabłko obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy  posiekaną cebulkę i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.

3. PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI /s. Faustyna/ 

    SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kaczki; 2 pomarańcze; 1 cebula; 2 ząbki czosnku; 2 soczyste jabłka; 10 dkg masła; pieprz; sól; majeranek lub tymianek. WYKONANIE: piersi z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy od strony skóry (w kratkę, do głębokości mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem. Skrapiamy olejem lub oliwą - odstawiamy na noc do lodówki. Mięso kładziemy na suchą i zimną patelnię od str. skóry - smażymy ok. 10 min. na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, przekręcamy na drugą stronę i jeszcze ok. 2 min. smażymy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sokiem z połowy pomarańczy, wkładamy na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Na patelnię z tłuszczem kładziemy pokrojoną w paski cebulę, pokrojone na ósemki jabłka. Smażymy. Dodajemy sok z drugiej pomarańczy, dusimy ok. 5 min., tak, aby jabłka się nie rozsypały. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone mięso kroimy w plastry, polewamy sosem, obkładamy jabłkami, podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.

4. SAŁATKA WARZYWNA PRZEKŁADANA /propozycja p. Krystyny z Jarosławca/

   SKŁADNIKI: po 1 pęczku: zielonej pietruszki, koperku, szczypioru; 1 kiszony ogórek; majonez; 3 średnie ziemniaki; 3 średnie buraki;3 marchwie/stara marchew ugotowana, jeśli młoda to surowa - starta na tarce/; ugotowane na twardo 1-2 jajka. WYKONANIE: zieleninę drobno posiekać, ogórka drobno pokroić - wszystko wymieszać z majonezem. Ziemniaki i buraki ugotowane w mundurkach obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Tak samo ugotowaną marchew. Młodą marchewkę surową zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Starte ziemniaki ułożyć na talerzu, przełożyć zieleniną wymieszaną z majonezem i ogórkiem. Następnie na to zetrzeć buraczki - przełożyć zieleniną. Na to marchewkę. Na wierzch ugotowane jajko też starte na grubych oczkach.

5. BABKA ORZECHOWA /s. Faustyna/

    SKŁADNIKI: 250 g masła; 4 jajka; 250g cukru; 1 cukier wanilinowy; 150 g mąki pszennej; 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 200g zmielonych włoskich orzechów. WYKONANIE: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodajemy zmielone orzechy i obie mąki z proszkiem - delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę, delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy do natłuszczonej foremki, pieczemy w temperaturze 170 st. C  ok. 50 - 60 min./ do  suchego patyczka/.

6. ROGALIKI A LA FRANCUSKIE /propozycja p.Heleny z Krakowa/

     SKŁADNIKI: 2,5 szkl. mąki pszennej; 250 g margaryny lub masła; 1 pojemniczek serka homogenizowanego. WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na duży, cienki placek. Wykrawamy trójkąty, kładziemy nadzienie np.: dżem, marmoladę lub kawałeczki jabłka itp. Zawijamy rożki, przygniatamy. Pieczemy 15-20 min. w 200 -220 st.C. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

 

                                                                   SMACZNEGO!

 

                                                                

 

    

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka