logo
logo
Środa,
7 sierpnia 2013
Smak na życie

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        Prawdą jest, że człowiek nie żyje po to aby jeść. Ale też prawdą jest to, że aby nasz organizm mógł rozwijać się i prawidłowo funkcjonować, potrzebuje energii, a jej źródłem, "paliwem" jest odżywianie.

        Jedzenie jest tak samo naturalną potrzebą naszego organizmu jak sen, odpoczynek, aktywność etc... Może dlatego człowiek na przestrzeni wieków, z prostej czynności przyrządzania posiłków uczynił sztukę.

Z jedzeniem jest jak z życiem: "W pogoni za szczęściem nie dostrzegamy, że najkrótszą drogą wiodącą ku niemu jest zwyczajne życie." ( wg Marleny de Blasi). Często najprostsze potrawy dają więcej wrażeń smakowych i rozkoszy podniebieniu, niż te najbardziej wymyślne i wykwintne. Oczywiście, wykwintne jedzenie jest pięknym dodatkiem w naszym życiu. Podkreśla charakter świątecznej kolacji, czy też wagę jakiegoś wydarzenia. Ale jest jak wieczorowy strój - na wyjątkowe okazje. Trudno byłoby w nim biegać po ulicach, załatwiając codzienne sprawy.

        Chciałabym pozostać przy zwyczajnym życiu, zatrzymując na moment te piękne chwile, spędzane również przy jedzeniu, wspólnym stole, które wydobywają "smak życia" i dają nam poczucie szczęścia. Bo nie jest najważniejsze w danej chwili co jemy, ale liczy się sama ceremonia - wzajemne częstowanie się, brzęk sztućców i talerzy, ciągłe podsuwanie sobie najsmaczniejszych kąsków, obdarzanie się uśmiechem, rozmowa. W blasku świec, w ciepłej atmosferze rodzinnego spotkania czy w kręgu przyjaciół, wszystko może smakować jak niebiańska ambrozja. Oby takich chwil było jak najwięcej w naszym życiu.

       Jest pełnia lata. Cieszymy się słońcem i pogodą. Jednak te upalne dni dosłownie wyciskają z nas "siódme poty". Proponuję bardzo prosty w przyrządzaniu a cudownie gaszący pragnienie i orzeźwiający napój.

Potrzebne nam będą: woda mineralna / gazowana lub nie - jak kto woli/, cytryna, kilka gałązek świeżej mięty. Do dzbanka wkładamy  umytą miętę, pół pokrojonej w plastry cytryny ze skórką, którą najpierw trzeba dobrze wyszorować. Wlewamy wodę, wyciskamy resztę cytryny, wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Jeśli ktoś naprawdę musi czuć słodycz w napoju, można dodać trochę miodu lub brunatnego cukru. Ale najbardziej orzeźwiający jest niesłodzony.

I jeszcze jedna propozycja, ale to tylko dla dorosłych: ok. 1 litra soku z wyciśniętych świeżo pomarańczy /w ostateczności może być z kartonu/, butelka musującego wina / jakie kto lubi/. Do soku wlewamy wino, chłodzimy, podajemy w kielichach lub wysokich szklankach, których brzeg zdobimy plastrem pomarańczy. Smacznego!

P.S. Cytryny przechowują się lepiej i dają więcej soku, jeśli trzymamy je w lodówce, w zamkniętym naczyniu z wodą. Pamiętajmy też o tym, że sok cytrynowy jest doskonały w czyszczeniu desek do krojenia i usuwaniu kamienia z kranów, umywalek, etc. Dajmy mu tylko trochę czasu: od kilku minut do kilku godzin, a potem wystarczy dobrze wyszorować i zmyć wodą.                   

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Czwartek, 17 października 2013

Specjały z łososia

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami